Namn: Lösen:

Ny avhandlingar som 1600-talsvrak

Publicerad den 5 september 2014  (Läst 1 924 gånger.)


En marinarkeologisk avhandling om den holländska skeppstypen flöjt har nyligen publicerats. Det är arkeologen Niklas Eriksson som vid Södertörns Högskola har avlagt sin avhandling där man tittar på skeppstypen och de unika lämningarna av dessa som finns i Östersjön för att kunna utläsa mer om fartyget och livet för de som levde ombord på fartygen.

Flöjterna är en historiskt dåligt dokumenterade fartygstyp, trots att den under 1600-talet fanns tusentals sådana fartyg. Orsaken är antagligen att de var för vanliga för att vara intressanta att dokumentera av sin samtid. Men Östersjöns bräckta vatten har gett goda möjligheter för bevaring av trävrak, samtidigt som Östersjön var flitigt trafikerad av av just flöjtarna, två faktorer som gett en unik möjlighet för att studera fartygstypen utifrån förlista fartyg - något som Niklas Eriksson nu har gjort.

Avhandlingen skriven på engelska och heter "Urbanism Under Sail - An Archaeology of Fluit Ships in Early Modern Everyday Life" och berör flera av de senaste årens kända vrakfynd, och även vrak i den nybildade Dalarö dykpark.

Läs mer:
http://www.vrakskydd.se/index.php?option=com_content&view=article&id=99:ny-marinarkeologisk-avhandling-om-floejtar

Ladda ner eller beställd avhandlingen:
http://bibl.sh.se/publikationer/vara_publikationer/Urbanism_Under_Sail/diva2_740347.aspxTaggar:  Vrak Media Marinarkeologi
Pär Ahlgren
Pär Ahlgren

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!


Tidigare nyheter

Superkavitation möjlighet för uv-farkoster

2014-09-05
Superkavitation möjlighet för uv-farkoster
South China Morning Post (SCMP) skriver om ett genombrott för undervattensforskningen, där Harbin Institute of Technology har nått framgång genom att ..»
2014-09-03
Raketjakt i Lappland
1980 rapporterade ett turistande par att de såg en flygande farkost, ungefär 4 m lång och knappt en ½ m bred, landa och sjunka på sjön Nammajaure. Den ..»

Rekordstort flytande solkraftverk

2014-09-03
Rekordstort flytande solkraftverk
Det japanska företaget Kyocera planerar en rekordstor solcellsanläggning på vatten. Tekniken kallas Hydrelio och kommer från det franska företaget ..»

DykPuben 27 september

2014-09-01
DykPuben 27 september
Meningen är att dykare skall träffas och ha trevligt och mingla. De arrangerande företagen betalar ingenting, utan försöker med sina nätverk att se till ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »