Namn: Lösen:

Ny barnbok om marinarkeologi

Publicerad den 24 september 2007  (Läst 2 126 gånger.)

Ny barnbok om marinarkeologi
Ny barnbok om marinarkeologi

I större delen av boken löper två berättelser parallellt. Överst på sidorna får vi läsa berättelsen om Björn Arild och hans kamrat Endre, som är marinarkeolog. Vi får ta del av Endres arbetsvardag och följa med på arkeologiska uppdrag. Han dag­drömmer ibland om att hitta ett fint, välbevarat vikingaskepp och trivs allra bäst när han får komma ut och dyka. Men vissa dagar sitter han på sitt kontor i museet och tänker, kliar sig i huvudet, och tänker lite till:

Nederst på sidorna förklaras marinarkeologin. Man får lära sig hur arkeologerna kan tolka spår efter människor som levt före oss, och hur man kan få reda på hur de tänkte och levde. Här ges också exempel på fantastiska arkeologiska fynd på havets botten, som kan uppmuntra unga läsare att själva försöka hitta saker. Med en dykmask, en snorkel och en hel del tålamod kan man finna många olika sorters skatter. Boken berättar om de olika historiska tidsperioderna, om rester av stenåldersboplatser under vattnet, vikingatida handelsplatser, historier om olika skepp, hur man kan tolka olika fynd och vilken utrustning man behöver för att kunna snorkla eller dyka.

Läs vidare på: http://www.dykmag.net/sv/docs/g_magasinet/dyk_nyhet.php?nyh_id=402Taggar: Marinarkeologi
Av: Micke Tilja
Tipsa en vän
Translate    
« Tillbaka         


Tidigare nyheter

Hummer trivs på konstgjort rev

2007-09-21
Hummer trivs på konstgjort rev
De anlagda reven i Göteborgs skärgård har gynnat både hummer och fisk. - Det är intressant hur snabbt hummern koloniserade reven. Redan efter fyra ..»
2007-09-20
Östersjön mår bättre
Blåstång och annan undervattensvegetation längs Södermanlands kust hittas på allt större djup vilket tyder på ett friskare hav med mindre övergödning ..»

Havets Hus fototävling 2007 är avslutad

2007-09-19
Havets Hus fototävling 2007 är avslutad
Årets fototävling på Havets hus i Lysekil har avgjorts. Segrare blev Anders Nyberg från Gotland som kammade hem första pris, Guldsjöborren, för bilden ..»
2007-09-18
Kanon från 1500-talet lyfts ur Visby hamn
En kanon från den dansk-lubeckska flottan har legat på havsbotten i Visby hamn i mer än 440 år. På torsdag ska den lyftas för att transporteras till fastlandet ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »