Namn: Lösen:

Ny bok om bärgningen av DC-3an

Publicerad den 11 mars 2024  (Läst 749 gånger.)


Den 13 juni 1952 lyfte ett spaningsflygplan från Bromma flygplats. Ombord fanns åtta personer. Deras uppdrag var topphemligt. Två timmar efter start förlorades radiokontakten med flygplanet. En stor räddningsaktion var snabbt igång men förutom en gummibåt med spår av sovjetisk ammunition hittades ingenting. DC-3:an var borta.

Det skulle ta mer än 50 år innan flygplanet återfanns och sanningen om dess öde uppdagades. Den bärgade DC-3:an berättar en unik historia om kalla krigets vansinne och villkor.

I boken låter vi bilder på föremål som legat på Östersjöns botten berätta historien om det nedskjutna spionplanet. Armbandsuret som visar tidpunkten för nedslaget, nylonstrumpan som navigatören hade knuten om halsen som amulett, den sönderbrända signalspaningsutrustningen, hålen i flygplanskroppen från träffar av granater, den slitna plånboken och pilotens dagbok som slutar abrupt den 13 juni 1952.

Boken djupdyker i haveriutredningen och berättar om den komplicerade bärgningen av flygplanskroppen – från 127 meters djup till ett hypermodernt museum. Genom tidigare opublicerade fotografier från marinens bärgning av flygplanet och den efterföljande haveriutredningen fördjupas kunskapen och känslan kring DC-3:ans öde både i dåtid och nutid.

En suggestiv och tankeväckande bok om ett nedskjutet svenskt militärflygplan, politiskt spel och anhörigas mångåriga sökande efter sanningen.

Detaljerad fakta
Utgivningssdag: 2024-03-19
Genre: Historia, Arkeologi
Författare: Carl Douglas, Björn Hagberg, Martin Widman
Fotograf:
Formgivare: Patric Leo
Originalutgåvans titel: DC3
Antal sidor: 150
Format: Inbunden
ISBN: 9789171266101Relaterade artiklar
Nya dykningar efter DC3:ans besättning
Hittade DC3:an - får medalj av kungen
Rysk ubåt funnen vid DC-3:an
Nedskjutna DC3:an hittad?

Taggar:  Flygplansvrak DC-3 Böcker
Micke Tilja
Micke Tilja

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

Alex Dawson har blivit utnämnd till Årets undervattensfotograf

2024-02-20
Alex Dawson har blivit utnämnd till Årets undervattensfotograf
Den svenske superfotografen Alex Dawson, tog i veckan hem priset "Årets Undervattensfotograf" som årligen anordnas av UPY. På östra Grönland tar de ..»

Halcyon presenterar ny Rebreather

2024-02-13
Halcyon presenterar ny Rebreather
På den tyska dykmässan Boot presenterade Halcyon för första gången sin kommande Rebrether som går under namnet Symbios. Enheten är en liten frontmonterad ..»

Forskare har i djuphavet hittat det största korallrevet hittills

2024-01-24
Forskare har i djuphavet hittat det största korallrevet hittills
Forskare har sedan 60-talet vetat att stora korallrev existerar i djuphavet men det är först nyligen man kunnat undersöka och kartlägga dem med hjälp ..»

Fängelse för män som plundrade skeppsvrak i Östersjön – hovrätten skärper straffen

2024-01-12
Fängelse för män som plundrade skeppsvrak i Östersjön – hovrätten skärper straffen
Männen nekar dock till brott och domen överklagades. Nu skärper hovrätten tingsrättens dom till fängelse för tre av de inblandade männen. Männens försvarsadvokat ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »