Namn: Lösen:

Ny klätterfisk gäckar forskare

Publicerad den 4 april 2008  (Läst 3 398 gånger.)


Den nyupptäckta fisken, som har benliknande fenor, platt ansikte och ögon som tittar framåt, hittades i vattnen utanför den indonesiska ön Ambon.

Iktyologen Ted Pietsch vid University of Washington säger att han aldrig sett någonting liknande förut.

– Jag är fortfarande exalterad. Den är otrolig. Enastående, säger han till Seattle Post-Intelligencer.

Upptäcktes av dykare
Fisken upptäcktes i januari av ägarna till en dykarfirma som skickade bilder på fisken till flera olika fiskexperter.

– Alla sa: ”Den där har vi aldrig sett förut”, säger Andy Shorten, delägare i dykarfirman, till Seattle Post-Intelligencer.

Till slut fick de kontakt med Ted Pietsch, expert på marulkfiskar. Han är övertygad om att den nu upptäckta fisken är besläktad med fiskfamiljen sargassoulkar. Men han säger att fisken skiljer sig på flera sätt – mest uppseendeväckande är det platta ansiktet med ögon som tittar framåt.

– Den måste föda sig på ett helt annat sätt än andra marulkfiskar, säger Ted Pietsch som tillägger att den aktuella typen av seende hos fiskar är ”extremt ovanlig”.

Ska DNA-testas
Fisken, som är ungefär 10 centimeter lång, lever på korallreven i vattnen utanför Indonesien där den kravlar i korallskrevorna med sina böjda bröstfenor.

En av Ted Pietsch studenter åkte till Indonesien i förra veckan och lyckades fånga den ovanliga fisken som nu ska DNA-testas för att försöka slå fast hur den är släkt med andra marulkfiskar.

– Det här är helt fantastiskt. Jag är nästan säker på att den tillhör en helt ny familj av ryggradsdjur, och det är inte alls ofta vi hittar en ny familj av ryggradsdjur, säger Ted Pietsch till Seattle Post-Intelligencer.

Text & Källa:
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article2188029.ab

Diskutera:
https://www.dykarna.nu/forum/konstig-fisk-upptacktvad-ar-det-har-for-fisk-259012/Taggar:  Marinbiologi
Daniel Fröberg

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

Sälinvasion i Umeå

2008-04-03
Sälinvasion i Umeå
Nej, de tre sälkutarna på vift är inget aprilskämt. - Det är mycket is ute och det var dimmigt i morse. På något sätt har de kommit ifrån sin mor, säger ..»

Plasma kan ta över efter HID och LED- lampor

2008-04-02
Plasma kan ta över efter HID och LED- lampor
Kalifornienföretaget Luxim har utvecklat en minimal glödlampa, stor som en godiskaramell, som drar 250 watt men lyser som en 400 watts lysdiod. Det rapporterar ..»

Arkeologer söker dykare för projekt på Gotland

2008-04-01
Arkeologer söker dykare för projekt på Gotland
Det första steget i detta spännande marinarkeologiska projekt som fokuserar på forskning av Gotlands undervattensarv bestod av bärgandet av en skeppskanon ..»

Stora barriärrevet håller på att dö ut

2008-03-30
Stora barriärrevet håller på att dö ut
På långfredagen presenterade FN en del av sin stora rapport om klimathotet. Där kunde man bland annat läsa vad det skulle innebära för människor, djur ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »