Namn: Lösen:

Ny tryckkammare till KS

Publicerad den 9 april 2005  (Läst 3 071 gånger.)

1:a spadtaget för ny tryckkammare
Första spadtaget i bygget av det nya huset för Karolinska Universitetssjukhuset Solnas tryckkammare har nu tagits. Huset ska ligga i anslutning till Centralintensivvårds-avdelningen (CIVA) och kommer att vara klart i april 2006.


Första spadtaget för den nya tryck-
kammaren togs av från vänster
landstingsrådet Dag Larsson (s), överläkare
Folke Lind och sjukhusdirektör
Cecilia Schelin Seidegård .
Fotot är taget av Locums Carola Buretorp.
Behandling i tryckkammare, så kallad oxygenbehandlig, ges till patienter med syrebrist i olika typer av vävnader (till exempel vid svåra brännskador), kolmonoxidförgiftning, dykarsjuka, livshotande infektioner med mera. I den nya tryckkammaren går det att behandla tre till fyra intensivvårdspatienter samtidigt istället för nuvarande en.

Byggnaden där tryckkammaren kommer att ligga är ritad av HLLS arkitekter. Enheten länkas samman med Centralintensivvårdsavdelningen (CIVA) och helikopterplattan med hjälp av en förbindelsegång. Tryckkammaren omfattar cirka 350 kvadratmeter och är 15 meter lång, fyra meter bred och väger 120 ton. Den nya tryckkammaren blir klar i april 2006. Landstingets totala investering planeras till cirka 32 miljoner kronor.

Varje år får ungefär 150 patienter tryckkammarbehandling på Karolinska.


Källa: KS hemsida www.ks.se
URL: http://www.karolinska.se/templates/page____53674.aspx
Taggar:  Tryckkammare Dykmedicin
Henrik Röste
Henrik Röste

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter
2005-03-30
Arkivfilm från vasas bärgning och dykningar på Estonia
SVT har nu ett flertal klipp från Vasas bärgning för nerladdning på webben: http://svt.se/svt/road/Classic/shared/mediacenter/index.jsp?d=29688 Arkivfilm ..»
2005-03-26
Vithajen bet sönder buren – turist hamnade i öppet vatten
Vithajen gick till attack. Den trasade sönder buren och lämnade en turist ensam i vattnet. – Jag var övertygad om att jag skulle drunkna eller bli ..»
2005-03-19
Snorklare dödad av haj
En sex meter lång haj attackerade en simmande man vid Abrolhos-öarnas utanför Australiens västkust på lördagen. – Den 26-årige mannen bets mitt itu ..»
2005-03-18
Estonia granskas på nytt
Regeringen vill studera sjunkförloppet igen – satsar miljoner Regeringen beslutade på torsdagen att en forskningsstudie ska göras av Estonias sjunkförlopp. ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »