Namn: Lösen:

Nya fynd från Kronan visas upp

Publicerad den 30 september 2008  (Läst 3 040 gånger.)

Alla dykningar på Kronan under sommaren koncentrerades på att få upp två kistor. Idag, var det dags för konservatorn Max Jarehorn att lyfta på locket på en av kistorna och få en blick rakt in i 1600-talet.
En stark svaveldoft frigörs, locket åker av och sedimenten putsas försiktigt av med hjälp av en liten pensel. Det är en rektangulär kista i furu med ett sidofack, läddikan, där man förvarade småsaker, som brukar vara mest intressanta. Han plockar ut en liten välsvarvad dosa, han hittar en sked av 1600-talssnitt.
Den första kistan är färdigundersökt, ska man sammanfatta ägaren enligt innehållet får det nog bli en livsnjutare som hade det gott ställt. I hans kista fanns 85 bronsmynt, kritpipor, tobak, två böcker, ett krus som antagligen innehöll öl, en glasflaska som kan ha innehållit alkohol.

Läs vidare på: http://www.barometern.se/nyheter/kalmar/locket-av-for-sommarens-kronanfynd(881516).gm

Dykloggar från platsen:
https://www.dykarna.nu/hittaloggar/kronan.htmlRelaterade artiklar
330 år gammal kista från "kronan" öppnad
Silvermynt hittade på regalskeppet Kronan
Regalskeppet Kronan kan komma att bärgas

Taggar:  Marinarkeologi Kronan
Micke Tilja
Micke Tilja

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter
2008-09-29
Största skeppskyrkogården öppnas för civila dykare
Havsytan är perfekt, nästan spegelblank, när vi åker runt i den lilla gummibåten och spanar på ekolodet. Vrakpositionen är osäker, men en förutsättning ..»
2008-09-29
Tech-mässa 15-16 nov
Organisatörerna har valt helt nya lokaler för evenemanget i det internationella konferenscentret i Birmingham. Mässan ägnas helt åt avancerad dykning. ..»
2008-09-28
Gemensam arbetsgrupp för att utreda dödsfall inom sportdykning
Efter sommarens tragiska dödsfall inom sportdykning samlar sig nu utbildarna i Sverige för att försöka finna sätt att minska antalet dödsfall inom sporten. ..»
2008-09-26
Mundogas - ammoniak kvar i vraket
Stefan Hogeborn på Oceanic Tech är proffs på djupdyksexpeditoner och utbildning av dykare. Han har även ett stort intresse för marinarkeologi. När han ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »