Namn: Lösen:

Nya marinarkeologiska undersökningar i Motala Ström

Publicerad den 15 september 2010  (Läst 3 285 gånger.)


Foto: Staffan von Arbin/Bohusläns museum
Foto: Staffan von Arbin/Bohusläns museum

Mellan 2000-2003 gjorde Riksantikvarieämbetet undersökningar längs södra stranden av Motala Ström till följd av de planerade arbeten som Banverket skall genomföra i området. Man fann bland annat bosättningar som är mellan 6000-8000 år gamla. I vattnet fann man även pålar som i huvudsak härrör från tiden 1000-tal till 1600-tal, alltså från vikingatid, genom hela medeltiden och in i stormaktstiden, den äldsta pålen man daterade var dock 7000 år gammal.
Nu har Bohusläns Museum på grund av sin marinarkeologi kompetens fått i uppdrag att åter igen undersöka pålarna i vattnet. Ett provschakt har redan visat att det kan finns upp till tio pålar per kvadratmeter i det relevanta området. Pålarna tolkas preliminärt som lämningar efter fasta fisken.
I samband med undersökningar så torrläggs även vissa delar av botten för att lättare kunna undersökas.


Läs mer:
http://verkstadsvagen.arkeologiuv.se
http://www.arkeologiuv.se/cms/arkeologiuv/aktuellt_uv/aktuella_uppdrag/arkeologi_vid_motala_strom_2009_2010.htmlDenna artikel diskuteras i
forumet

Relaterade artiklar
Undervattensarkeologi i Motala ström

Taggar:  Marinarkeologi
Pär Ahlgren
Pär Ahlgren

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!


Tidigare nyheter

Undersökningar av Vrouw Maria

2010-09-13
Undersökningar av Vrouw Maria
Sedan några veckor pågår undersökningar av det holländska vraket Vrouw Maria (”Fru Maria”) som sjönk 1771 i Nagu (Finland) i Finska Viken på väg till ..»

Sportdykare fann gifttunna

2010-09-09
Sportdykare fann gifttunna
Tunnan låg på cirka tre meters djup i havet utanför Ramsvik i Bohuslän. Den var märkt med symboler för ett oxiderande (lättantändligt, brandpåskyndande) ..»

ScubaDo Lite, ny dykplanerings App. till iPhone

2010-09-08
ScubaDo Lite, ny dykplanerings App. till iPhone
Den här versionen är mycket begränsad, inte mer än PADIs vanliga RDP, men nästa version ska ha full planerare för fler dyk samt loggbok. Appen kostar ..»

Genförändrad lax i USA

2010-09-08
Genförändrad lax i USA
Företaget Aqua Bounty har tagit fram en genmodifierad fisk kallad AquAdvantage® Salmon (förkortas AAS) avsedd för fiskodlingar som skall bli säljfärdig ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »