Namn: Lösen:

Nya vapen mot vrakplundrare

Publicerad den 9 november 2008  (Läst 2 377 gånger.)

Utrustningen ska programmeras att larma myndigheter på land via en satellitsändare i en ytboj. Larmet går om propellerljud närmar sig och plötsligt upphör i vrakets närhet följt av ljudet från dykarbubblor. Vissa tekniska problem återstår ännu att lösa. Dykarna kan ju hitta på att ro ut till vrak nära land. Och dykare kan använda tysta apparater med slutet system. Vidare är det ju en sak att konstatera att någon har plundrat vraket. En helt annan att med säkerhet veta vart båten tog vägen – och bevisa vem plundraren var.
En medlem av konstruktörsteamet höll föredrag nyligen vid konferensen Acoustics 08 i Paris. Tuncay Akal från Tubitak-Marmara Research Center i Kocaeli i Turkiet sade sig vara övertygad om att ”vi kan bygga en fungerande prototyp”.
Tänk om apparaten kan börja serietillverkas. Då kan den användas på vrak med stora ekonomiska, kulturella eller historiska värden, privatägda eller militära, eller när vraket är skyddat enligt lag som viktigt fornminne.
Första fungerande prototypen ska enligt Akal testas på ett romerskt vrak på 50 meters djup utanför Bodrums hamn i Turkiet.

Fler nyheter från tidningen DYK hittar du på
http://www.dyk.netRelaterade artiklar
"Vraken är totalt utplundrade"
BRÅ släpper rapport om kulturarvsbrott
Nya stölder från vrak på Åland
Kostervraket utsatt för plundring?
Stulen maskintelegraf återlämnad på åland
Engelska dykare misstänkta för vrakplundring i Narvik
Plundring hotar tusentals vrak

Taggar:  Vrakplundring
Micke Tilja
Micke Tilja

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter
2008-11-09
Finsk gruvdykare omkom i Montola
En 43 årig manlig dykare omkom under ett gruvdyk i Montola dagbrott i östra Finland lördagen den 1 november. Sikten var enligt uppgift mycket dålig. Dagbrottet ..»
2008-11-05
Amerikanska humrar utanför Smögen
Den amerikanska hummern är en annan art än vår europeiska. Man befarar att den kan föra med sig smittsamma sjukdomar. Det finns bland annat en bakteriesjukdom, ..»
2008-11-05
Nya fynd av ammunition i Leksand
DK Masen var i Leksandsälven och dök i söndags. Lars Erik Göstas och Lars Grehn gjorde ett nytt fynd av ammunition. Detta fynd bedöms vara av sådan ..»
2008-11-03
Divers night 2008
I år har också flera länder utanför Norden visat intresse. Det kommer således att hållas Divers Night-arrangemang i Sverige, Norge, Danmark, Finland Estland, ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »