Namn: Lösen:

Nya vrakfynd i centrala Stockholm

Publicerad den 1 november 2010  (Läst 3 206 gånger.)

vrak

Under pågående muddringsarbeten vid Strömkajen utanför Grand Hôtel på Blasieholmen i Stockholm, så har man fått upp vrakdelar, och marinarkeolog Jim Hansson på Sjöhistoriska Museet har undersökt delarna och platsen för fynden.
Eftersom resterna kommer djup nedifrån sedimenten (under rustbädden från tidigare utfyllningar) så kan vraken vara den av tidigare strandutfyllningar, och med anledning av vrakens läge och strandlinjens förflyttning genom århundradena, så misstänks nu vraken komma från 1600-talet. Om så verkligen är fallet kommer senare undersökningar för klargöra.

Vrakdelarna man fått upp är kraftiga och bottenstockarna är dryga 20 cm breda. Det kan eventuellt röra sig om två vrak, varav det ena verkar ha en kombinerad bordläggning av klink och kravell, samt vara minst 20 m långt. Storleken är ganska stor för 1600-talet, vilket i så fall tyder på att det skulle vara en fraktskuta eller örlogsfartyg, men den grova bearbetningen och materialet (furu) tyder på att det är mer sannolikt en fraktskuta.

För nyfikna dykare, så skall det påpekas att platsen som är rakt utanför entrén på Grand Hôtel ligger inom Stockholms hamnområde, varför dykning inte är tillåten utan tillstånd, vilket normalt inte ges på platsen på grund av den tunga trafiken i området.
Blasieholmen hette under en tid Skeppsholmen i och med att Stockholms Skeppsgård förlades till platsen under 1600-talet, och är bland annat platsen där regalskeppet Vasabyggdes. En modell av hur Blasieholmen såg ut på 1600-talet kan beskådas på Vasamuseet.Taggar:  Vrakfynd Vasamuseet Sjöhistoriska Museet Marinarkeologi
Pär Ahlgren
Pär Ahlgren

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

Dykare drogs ner till 90 m djup av fisk

2010-10-27
Dykare drogs ner till 90 m djup av fisk
Sportdykaren Ramir Te var på dykresa den 23:e oktober och befann sig på 24 m när en tonfisk fastande i hans dykutrustning och drog honom med sig. Ramir ..»

Dykare fick skadestånd efter att ha glömts i havet

2010-10-27
Dykare fick skadestånd efter att ha glömts i havet
Daniel Carlock Friday glömdes i vattnet under en dykutfärd 2004 när dykbåten for iväg till nästa dykplats. Där registrerade dykguiden att han både gick ..»

Halcyon HDV14 scooter

2010-10-22
Halcyon HDV14 scooter
Detta har lett till utvecklingen av två skotrar som ska representera en överlägsen kombination av prestanda och tillförlitlighet samt en bra balans mellan ..»
2010-10-22
Dykare till sjukhus efter dyk i Tuna Hästberg
Det var i går kväll, Torsdag, som en av dykarna visade tecken på tryckfallssjuka efter ett djupdyk till 114 meter. Ytsupporten följde de uppsatta nödfallsplanerna ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »