Namn: Lösen:

Nytt material kan göra självlagande dykdräkt möjlig

Publicerad den 24 februari 2008  (Läst 1 646 gånger.)Självlagande material
Självlagande material

Visst låter det som en fantasi – ett gummiliknande töjbart material som lagar sig självt i rumstemperatur och är enkelt att tillverka – men det är precis vad franska forskare framställt och presenterar i tidskriften Nature. Materialet kan töjas ut till fem gånger sin egen längd och om man håller ihop ytorna i rumstemperatur ett par minuter lagar det sig självt.

Vanligt gummi tillverkas av en enda töjbar molekyl som hålls samman med kovalenta bindningar. När de bryts av att materialet går av kan det inte fogas samman igen.

De franska forskarna använde i stället små molekyler, fettsyror från vegetabilisk olja. De fick reagera med urea i en tvåstegsprocess så att kväveinnehållande grupper hamnade på ändarna av fettsyrorna. Fettsyrorna binder till varandra med vätebindningar och genom att använda en blandning av molekyler som kan binda till två andra molekyler (ditopiska), och molekyler som kan binda till mer än två fås ett supramolekylärt nätverk och ett material som inte kristalliserar och är elastiskt.

Läs vidare på:
http://www.chemicalnet.se/iuware.aspx?pageid=792&ssoid=76344

Text och bild: chemicalnet.se

Av: Micke Tilja   Tipsa en vän   Dela på facebook   Twittra   Translate    

« Tillbaka     


Tidigare nyheter

Flexisuit, ny torrdräkt från Poseidon

2008-02-22
Flexisuit, ny torrdräkt från Poseidon
PRESSRELEASE Att hålla sig varm är viktigt vid all dykning. Även vid relativt hög vattentemperatur orsakar långa dyk en viss nedkylning av kroppen. ..»

Uppfinningen som ska rädda liv

2008-02-20
Uppfinningen som ska rädda liv
När dottern Olivia tog dykarcertifikat började Janne Stööd fundera på säkerhet. Några år tidigare hade sonen Oscar kämpat för livet efter att ha blivit ..»

Jakt på hajfenor hotar urgamla arter

2008-02-20
Jakt på hajfenor hotar urgamla arter
Nyligen sa FN för första gången ifrån på skarpen. I en resolution krävdes begränsningar för det fortfarande helt fria hajfisket plus ett stopp för den ..»

Undervattensrobot med temperaturskillander som kraftkälla

2008-02-19
Undervattensrobot med temperaturskillander som kraftkälla
Det är amerikanska forskare som tagit fram roboten och syftet är att kunna göra studier på havsmiljön. Roboten drivs med hjälp av en sorts vax som expanderar ..»
Fler nyheter »Tipsa oss »