Namn: Lösen:

Nytt medel mot påväxt på båtar

Publicerad den 22 oktober 2011  (Läst 3 825 gånger.)Det är forskare vid Göteborgs Universitet som tagit fram ett nytt skydd mot havstulpaner. Det nya medlet är resultat av insikt i havstulpanernas livscykel, där man har upptäckt en svag länk när havstulpanerna blir vuxna och skall förbättra sitt grepp på underlaget. Under denna process är de mycket känsliga för makrocykliska laktoner.
Genom att stoppa in skikt med makrocykliska laktoner i bottenfärg till båtar, så får man alltså ett skydd. För att förhindra att de makrocykliska laktonerna läcker ut i miljön, så använder man speciella bindeämnen i färgen.
Resultatet blir en bottenfärg, där havstulpanernas larver först fäster, men sedan lossnar när de skall utvecklas till vuxna individer.

Resultaten har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Biofouling.

Läs mer:
http://www.nyteknik.se/nyheter/fordon_motor/fartyg/article3285490.ece
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=104&artikel=4717793Relaterade artiklar
Sömnmedel kan ersätta giftig bottenfärg

Taggar:  Teknik Miljö Forskning
Pär Ahlgren
Pär Ahlgren

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter
2011-10-22
Unika manetfynd i Lysekil
Två mammalediga biologer som var ute med barnen gjorde ett unikt fynd längs vid strandpromenaden i Norra Hamnen i Lysekil. Det slutade med att tre maneter ..»

Unik 360-­dokumentation av vraket efter Eric Nordevall

2011-10-21
Unik 360-­dokumentation av vraket efter Eric Nordevall
PRESSRELEASE 2009 startades det ideella projektet Dykpark Vättern med uppdrag att dokumentera och tillgängliggöra Nordevall och andra vrak i Vättern ..»

ONE Endurance, en ny torrdräktsmodell från ONE.

2011-10-17
ONE Endurance, en ny torrdräktsmodell från ONE.
PRESSRELEASE Då Performance togs fram viktades slitstyrka, rörlighet och vikt lika. På Endurance har vikt och rörlighet fått stå tillbaks något till ..»

Äventyrsgruvan utsatt för skadegörelse

2011-10-17
Äventyrsgruvan utsatt för skadegörelse
Under helgen krossades rutan till baracken som guiderna använder, en skada som kostar föreningen närmare 10.000 kronor. Detta är bara det senaste i raden ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »