Namn: Lösen:

Nytt svenskt rekord i fridykning

Publicerad den 22 juni 2020  (Läst 5 039 gånger.)

Foto: Elin Larsgren
Foto: Elin Larsgren

PRESSRELEASE

Valdemar, 58 år, har tävlat i fridykning i 10 år och är bland de äldsta i världseliten och är också förbundskapten för svensk tävlingsfridykning. Tidigare i år satte han nytt svenskt rekord i STA med 9 minuter 2 sekunder och är i den grenen 2a på världsrankingen.

Världsrekordet sattes tidigare i år av Mikhail Briantcev (RUS) och är otroliga 253 m.

“Sverige är ett relativt litet land inom tävlingsfridykning men har genom åren tagit medaljer på VM. Vi ser nu att sporten växer världen över, även i Sverige, och att tävlande pressar gränserna mer och mer”, kommenterar Ulf Dextegen, ordförande för tävlingsfridykningen inom Svenska Sportdykarförbundet.

Valdemars dyk kan ses på youtube:

Bakgrundsfakta poolfridykning:

Tävlingsfridykning i pool går ut på att simma längst distans eller hålla andan längst tid under en andhållning. Man tävlar i fyra olika discipliner:

I statisk apnea (STA) tävlar man om vem som kan hålla andan längst tid. Atleten ligger då flytande i vattnet med andningsvägarna under vattenytan. STA utförs oftast i en grundare pool.

I dynamisk apnea utan fena (DNF) går ut på att, på ett andetag, horisontellt, simma så långt som möjligt utan fena. Simstilen liknar bröstsim med separerade arm- och bentag.

I dynamisk apnea med fena (DYN) dyker man med delfinrörelse, oftast med monofena.

I dynamisk apnea med bifenor (DYN-B) dyker man på klassiskt vis med bi-fenor där man pendlar växelvis med benen och man tillåter inte delfinkickar.

Fridykning är en skonsam sport som kan utövas även långt upp i åldrandet. De flesta fridykare tävlar inte utan fridyker bara för att det är så kul att viktlöst och tyst kunna simma omkring under vattnet.Källa resultat och ranking Aida international:

https://events.aidainternational.org/EventResults-2758

https://ranking.aidainternational.org/index.php?discipline=pool&gender=0

https://athletes.aidainternational.org/Profile-a1f957b8-6bb9-428c-b7bc-c014314acd1cTaggar:  Fridykning
Micke Tilja
Micke Tilja

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

Misstänkta miljöbrott vid musselodlingar i Stigfjorden

2020-06-17
Misstänkta miljöbrott vid musselodlingar i Stigfjorden
Divers Against Ghost Nets är en ideell, politiskt obunden förening som har som ändamål att på ett säkert sätt lokalisera och bärga övergivna fiskeredskap, ..»

2020-06-16
"Breaking surface" finns nu som köpfilm
I början av året släpptes något så ovanligt som ett svenskt dykdrama. Missade du den på bio finns nu möjligheten att se den som köpfilm för 99 kronor. ..»

Framskjutna Dykmässan flyttas fram igen

2020-06-12
Framskjutna Dykmässan flyttas fram igen
Många var vi som sett fram emot årets dykmässa som skulle ha genomförts i Eriksbergshallen i Göteborg men Covid-19 satte käppar i hjulet och i sista stund ..»

Havet är ingen soptipp - hjälp till att dokumentera i Varberg

2020-06-08
Havet är ingen soptipp - hjälp till att dokumentera i Varberg
PRESSRELEASE Swedish Coast and Sea Center hoppas att ni som sportdyker eller yrkesdyker därute vill vara med och göra skillnad – över ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »