Namn: Lösen:

Nytt vrak funnet i Öresund

Publicerad den 16 maj 2002 


ÖRESUND Ett hitintills okänt vrak har hittats i Öresund. Troligen sjönk
skeppet i ett slag mellan England och Danmark i början av 1800-talet.

Året var 1801 och Napoleon härjade i Europa. England, Napoleons bittra fiende, vill spräcka Nordens neutralitetsförbund och skickar en mäktig flotta mot Östersjön. I Öresund hamnar Danmark först i skottlinjen och ett av de sänkta skeppen har nu troligen lokaliserats.

Skeppet är mycket väl bevarat och totalt finns 16 kanoner på skeppet.
Dateringen är inte definitiv, skeppet kommer troligen från det nämnda slaget vid Köpenhamns redd eller också från ett slag 1807.
- Chanserna att hitta ett fartyg med så mycket kvar är små. Att det ligger så grunt och är så välbevarat är mycket ovanligt, säger sportdykaren Max Kjelstrup som var med vid upptäckten av vraket.

Vrakplundrare
Att vraket är så välbevarat beror troligen på att vrakplundrare inte hunnit dit ännu. Rovdriften på vrak har blivit allt med hänsynslös och nu höjs röster för en lagändring när det gäller marinarkeologiskt material.
- Jag tycker vi borde ha en lag som i andra länder där det förbjudet att ta föremål. Däremot ska det inte vara förbjudet att dyka på platsen, säger forskningsingenjör Kjell Andersson vid Lunds Tekniska Högskola.

Ökat dykintresse och möjlighet att dyka djupare med nya gasblandningar har gjort vraken tillgängliga för fler. Dykklubbarna känner väl till förekomsten av så kallad kofotsdykare och gör nu vad man kan för att öka respekten för havets skatter.
- Det finns människor som lever på vrakplundringar. Ibland kan man upptäcka vrak där man har sågat upp stora hål för att länsa vraket på föremål, säger Max Kjelstrup.

Fler vrak
Förutom 1800-talsskeppet hittades i helgen ett nytt vrak från andra världskriget i Öresund. Troligen ett minsprängt fartyg från 1942, men på grund av risken för vrakplundring sprider man inte gärna var vraken finns.
- Först tar vi reda på så mycket så möjligt om vraket. Till platsen tar vi bara med personer som vi riktigt litar på, säger Max Kjelstrup.

http://tv4.se/lokaltv/malmo/visa.asp?region=skane&id=253171

BILD, TEXT & KÄLLA: tv4.seAv: Micke Tilja
Tipsa en vän
Translate    
« Tillbaka         


Tidigare nyheter
2002-05-15
Poseidon Xstream prisbelönad
I senaste numret av Ny Teknik presenteras pristagarna i tävlingen Konstruktion & Design. Poseidons nya regulator placerade sig på en delad andraplats. Även ..»
2002-05-13
Dyktillbud vid Kullaberg
Helsingborgs Dagblad 10 maj 2002 Höganäs Dykare förd till sjukhus En dykolycka, som slutade lyckligt, inträffade igår eftermiddag i Ransvik på ..»
2002-05-05
Dykarna.nu provar rebreathers
Det började med att några av dykarna satt och funderade på att gå vidare från luftdykning till andra gasblandningar och de fördelar som finns där. Vi ..»
2002-05-04
Olagligt dykförbud i Kåreviken
Många Dykare mm har blivit bortjagade av arga "gubbar" i Kåreviken. som ligger i syd ändan av Tjörn på västkusten Ordföranden i fritidsnämnden på Tjörn ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »