Namn: Lösen:

Okunskap orsaken till de flesta fornminnesbrott

Publicerad den 5 mars 2007  (Läst 2 204 gånger.)


Man konstaterar i rapporten att Sverige, tack vare en gynnsam vattenmiljö, har en unik skatt av skeppsvrak. Sportdykare, och ett litet antal marinarkeologer, är de som har störst kunskap om, och är mest engagerade i, vraken. Samtidigt finns det en liten grupp sportdykare som tar troféer och souvenirer från vraken. För att förebygga dessa brott borde de marinarkeologiskt intresserade sportdykarnas engagemang tas tillvara genom olika former av samarbeten.

– Ideella föreningar kan bidra med intressanta initiativ, exempelvis har en förening tagit fram enkla riktlinjer för "vrakvett" och upplyser om dykföretag som respekterar vrakskyddet i sin verksamhet, säger Linda Källman, utredare vid Brå.

Rapporten "Brott under ytan – en undersökning om fornminnesbrott" har tagits fram av Brå, i samarbete med Riksantikvarieämbetet och Länsstyrelsen på Gotland. Undersökningen bygger på en genomgång av domar och polisanmälningar, en enkätundersökning riktad till länsstyrelserna och länsmuseerna samt intervjuer.

Läs mer på: http://www.bra.se/extra/news/?module_instance=3&id=224
Rapporten kan laddas ned på: http://www.bra.se/extra/faq/?module_instance=2&action=question_show&id=382&category_id=1Staffan von Arbin
Staffan von Arbin

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

Salvo släpper 35W HID

2007-03-01
Salvo släpper 35W HID
En skillnad mot traditionella lampor är att salvo nu integrerat ballasten i canistern. Trots en effekt på 35W så ger lampan en brinntid på 4h med ett ..»

Depth X, som ska utforska grottor på 1200m djup

2007-02-27
Depth X, som ska utforska grottor på 1200m djup
Det första fälttestet med sin DephtX blir att kartlägga grottsystemet Zacatón Cetnote i Mexico, väldens djupaste undervattensgrotta med maxdjup på 1200m. ..»
2007-02-26
Sänk skepp och lyft turismen på Åland?
Medelhavsöriket Malta visar att det i högsta grad kan vara seriöst menat. Runt ön har man sänkt ett flertal fartyg för att skapa attraktioner för besökande ..»
2007-02-23
Finnbirch saneras från olja
Nu ska det kapsejsade fartyget Finnbirch mellan Öland och Gotland tömmas på olja. Allt för att undvika en framtida oljekatastrof. Ett norskt fartyg ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »