Namn: Lösen:

Oljan från Finnbirch snart bärgad

Publicerad den 16 mars 2007  (Läst 2 013 gånger.)

Fartyget ligger på 83 meters djup, och att tömma dess tankar på olja är inte okomplicerat. Uppdraget utförs av det norska multipurpose-fartyget Edda Freya, som startade sitt arbete på platsen den 3 mars och beräknas vara klar i slutet av veckan.
På plats finns också det danska oljebekämpningsfartyget Blue Castor, beredd på en insats om olja skulle läcka ut i vattnet. Hittills har dock allt avlöpt väl.
− Kustbevakningen är inte direkt inblandad i operationen, men vi har en något högre miljöberedskap i området än vanligt, säger räddningstjänsthandläggare Pär Bergman.
KBV 281 har under vintern varit baserad i Kårehamn på Ölands ostsida, och har jämte ordinarie övervakning hjälpt Sjöfartsinspektionen att byta ut sina inspektörer som följer arbetet ombord på Edda Freya.

Finnbirch råkade i sjönöd i hårt väder och gick till botten på kvällen den 1 november, efter att ha legat med slagsida i flera timmar. Av de 14 besättningsmännen plockades 13 upp ur vattnet med helikopter och fördes till länssjukhuset i Kalmar, där en av dem senare avled. Den fjortonde besättningsmannen hittades och bärgades av Kustbevakningen med hjälp av en ROV (=fjärrstyrd undervattensfarkost) flera veckor senare.

Källa: http://www.kustbevakningen.se/kbvtemplates/NewsPage.aspx?id=1107

Diskutera:
https://www.dykarna.nu/forum/oljan-snart-bargad-fran-finnbirch-220018/Relaterade artiklar
Fiskebåt sjönk utanför Trelleborg - Besättningen klarade sig
Ansvar för fartygsvrak snabbutreds
Regeringen lovar åtgärda miljöfarliga skeppsvrak
Läckage från gamla fartygsvrak
Rostiga båtvrak - en tickande miljöbomb

Taggar:  Miljö Förlisning
Micke Tilja
Micke Tilja

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

Vivitars nya undervattenskamera

2007-03-13
Vivitars nya undervattenskamera
ViviCam 6200W på 6.0 Mega Pixel, har ett slimmat format med sina mått på 118x71x36 mm och väger bara 230 gram, utan batterier. Kameran har en 2 tums lcd-skärm ..»

Ubåt för privatbruk

2007-03-12
Ubåt för privatbruk
Båten, som kallas C-Quester, har tagit tre år att utveckla och tillverkas i Holland av företaget U-boat Worx. De svåraste utmaningarna har enligt grundaren ..»

Trafikskyltar ska locka dykare och mässbesökare

2007-03-12
Trafikskyltar ska locka dykare och mässbesökare
Pressmeddelande: Inför Vildmarksmässan 16-18 mars i Stockholm gör Sveriges Dykbransch en gerillakampanj och sätter upp modifierade trafikskyltar för ..»

Okunskap orsaken till de flesta fornminnesbrott

2007-03-05
Okunskap orsaken till de flesta fornminnesbrott
Man konstaterar i rapporten att Sverige, tack vare en gynnsam vattenmiljö, har en unik skatt av skeppsvrak. Sportdykare, och ett litet antal marinarkeologer, ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »