Oljeutsläpp i Blekinge
Publicerad den 27 oktober 2023 (Läst 550 gånger.)
Ett oljeustläpp har skett i Blekinge efter att en passagerarfärja gick på grund i söndags. Oljan har sedan dess drivit iland på en flera kilometer lång kuststräcka i Blekinge, och befaras även att kunna nå Skånska stränder.
Operation Marco Polo 231025 strandnära oljebekämpning
Fotograf: Kustbevakningen
Passagerarfärjan TT- Line Marco Polo var på väg från Trelleborg till Karlshamn för att sedan fortsätta till Klaipeda i Litauen, när den i Söndags gjorde en grundstötning i Pukaviksbukten norr om Hanö. Enligt uppgift larmade fartyget inte vid den första grundstötningen, utan läckte olja under flera sjömil innan den körde upp på ytterligare ett grund där den sedan ett par dygn står fast.
Oljeutstläpp och sanering
Oljeutsläppet har hittills nått en flera kilometer lång kuststräcka i Sölvesborgs kommun, bland annat naturreservatet Spraglehall. Växt- och djurliv längs kusten har drabbats och oljan hotar känsliga naturområden.
Saneringsarbete har påbörjats, både till sjöss och vid kusten, men har försvårats av det hårda vädret samt att oljan börjat sjunka under ytan. Enligt progronsen färdas oljan under vattenytan mot Åhus i Skåne. Det är därför ännu för tidigt att bedöma den totala omfattningen av utsläppet, men det kan ta upp till ett år att sanera enligt Anders Borgman, Sölvesborgs kommun. Fartyget står fortsatt på grund och läcker olja, och arbetet med att ta fram en bärgningsplan fortsätter.
Den kladdiga bunkeroljan riskerar att kväva växter och djur, och ett stort antal fåglar är redan oljeskadade och tas i möjligaste mån om hand eller avlivas. Dessutom orsakar oljan ett långsamt läckage av gifter som efter hand hamnar i bottenlevande djur, växter och fiskar.
Kustbevakningen, Sölvesborgs kommun, MSB, Sjöräddningssällskapet, lokal räddningstjänst, Katastrofhjälp - Fåglar och Vilt (KFV) och lokala organisationer är alla delaktiga i saneringsarbetet.
Förundersökning
Kustbevakningen har inlett en förundersökning om brott mot sjölagen och brott mot lagen om åtgärder mot förorening från fartyg. Lokalbefolkning uppger att färjan tagit en genväg innanför Hanö, istället för att välja den säkrare vägen utomskärs.
Uppmaningar till allmänheten
Allmänheten uppmanas att undvika kontakt med olja i vattnet eller på land i området, samt att den som ser en oljeskadad fågel eller annat djur anmäler det till Sölvesborgs kommuns e-tjänst. Från och med Fredag införs också ett tillträdesförbud i det hittills värst drabbade området.
Arbetet med att sanera oljan är en långdragen process som kommer kräva omfattande resurser, inte minst i form av bemanning. Sölvesborgs kommun har lanserat en e-tjänst där allmänheten kan anmäla sitt intresse för frivilligt arbete. Intresse har varit stort och I skrivande stund har ca. 300 personer anmält sig. Dock finns vissa jurdiska och säkerhetsmässiga utmaningar, då utbildning krävs för att kunna ta hand om oljan på ett korrekt och säkert sätt.
“Vårt fokus just nu ligger på att hitta en organisation som är uthållig och kan hantera ett saneringsarbete genom hela processen” säger Anders Borgman, kris- och beredskapssamordnare I Sölvesborgs kommun.
En intresseanmälan för volontärer finns här https://www.solvesborg.se/startsida/nyheter-och-evenemang/nyhet/2023-10-23-intresseanmalan-for-volontarer-och-inrapportering-av-olja-och-oljeskadade-djur.html
Som dykare kan vi hjälpa till genom att hålla oss uppdaterade via myndigheternas hemsidor, samt anmäla om vi ser skadade djur eller dela andra observationer som kan vara relevanta i förhållande till saneringsarbetet.
Källor: SVT, Kustbevakningen, DN, Sölvesborgs Kommun
Taggar: Miljö