Namn: Lösen:

Östersjöns skatter får ett nytt institut

Publicerad den 14 december 2009  (Läst 3 232 gånger.)





Södertörns högskola

Södertörns högskola blir först i landet med att starta ett marinarkeologiskt forskningsinstitut, som kommer att arbeta under namnet Maris. Därmed mer än trefaldigas den lilla forskargrupp som funnits där sedan 1997. Två forskare blir sju, och i centrets ledning ingår Fred Hocker, forskningschef på Vasamuseet.

–Vår uppgift blir att berätta vrakens historia, och det är vi ensamma om, berättar en överlycklig professor Johan Rönnby för SvD.

Östersjöns stilla vatten med låg salthalt är på många vis ett världsunikt hav. Till exempel går nedbrytningen av organiskt material mycket långsamt, och därför finns hundratals, troligen tusentals, mycket välbevarade trävrak kvar på botten av Östersjön.

–När marinarkeologer kommer hit från andra havsområden häpnar de. Ta till exempel Spökskeppet som står på 130 meters djup sex mil öster om Gotska sandön. Det är ett fullastat holländskt fartyg som sjönk på 1640-talet. Vad vi hittills har kunnat se med robotkameror är att vraket är helt intakt, och sådant finns inte på annat håll i världen, berättar Johan Rönnby.

Pengar till det nya marinarkeologiska institutet Maris kommer nu dels från Östersjöstiftelsen, dels från KK-stiftelsen, totalt cirka fem miljoner kronor. Dessutom kommer runt tre miljoner kronor från näringslivet.

I det senare fallet handlar det om pengar som öronmärks för att utforska just Spökskeppet.

–Vi vet inte vad vi kan hitta på Spökskeppet, men allt tycks vara mycket välbevarat. Till exempel står sjömanskistan kvar i kaptenens kajuta, orörd sedan 370 år. I princip kan vi vänta oss att hitta även sjömännens lik ombord för så sakta går nedbrytningen på stora djup i Östersjön, förklarar Johan Rönnby.

Vad gäller Spökskeppet ska det snabbväxande Göteborgsföretaget Marin mätteknik delta. 2003 blev företaget känt för allmänheten genom bärgningen av DC3:an, försvarets spaningsplan som sköts ner av Sovjet och i höst kommer att ställas ut som museiföremål i Linköping.

Deltog i den bärgningen gjorde också filmbolaget Deep sea productions, som i dag är ett systerbolag till Marin mätteknik.

Båda dessa företag vill nu också vara med om samt bekosta dokumenteringen av Spökskeppet, som blir ett pionjärprojekt för det nya marinarkeologiska institutet Maris.

–Även National Geographic kommer att delta, berättar Johan Rönnby.

Tillsammans med Södertörns högskola är det idag framför allt Statens maritima museer, Bohusläns museum och Kalmar museum som bedriver marinarkeologi. Östersjöns välbevarade skeppsvrak gör det möjligt att se äldre byggnadsteknik och skeppsbyggeri, men det nya institutet ska också studera hur handeln gick.

Johan Rönnby:

–Marinarkeologisk östersjöforskning kan fördjupa kunskapen om de samhällsförhållanden som fanns och som ännu påverkar oss som bor runt Östersjön. Vi kan följa den finlandssvenska kustkulturen men också se havets roll för andra länder, som Polen och Ryssland.

Källa:
http://www.svd.se/kulturnoje/nyheter/ostersjoskatter-far-nytt-institut-marinarkeologiskt-forskningscentrum-startas-pa-sodertorns-hogskola_3939665.svd



Relaterade artiklar
Nytt intakt 1600-tals vrak funnet i Stockholm

Taggar:  Vrakfynd Spökskeppet Södertörns högskola SMM Marinarkeologi Deep Sea Productions
Stefan Barth
Stefan Barth

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

Dykare omkom i Norge

2009-12-10
Dykare omkom i Norge
Det är ännu oklart hur olyckan inträffade, men Ørjan Delbekk, vaktchef, säger att det förmodligen berodde på en okontrollerad uppstigning. När en Sea ..»

Ny marknadschef på Poseidon

2009-12-10
Ny marknadschef på Poseidon
Pressrelease Poseidon Diving Systems, ett av världens mest respekterade bolag inom dykutrustning, har rönt stor uppmärksamhet för sin innovation Poseidon ..»
2009-12-07
Dykare saknas efter olycka i Stockholm
Olyckan inträffade när en dykklubb dök vid ett vrak i Ramsmoraviken i närheten av Djuröbron i Värmdö vid kvart över fyra på lördagseftermiddagen. - ..»
2009-12-04
Dyktillbud vid rekordförsök
I går kväll gjorde Umeå Dyksällskap ett dyk vid ett stenbrott utanför Umeå. Men det höll på att sluta riktigt illa då en av dykarna simmade vilse under ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »