Namn: Lösen:

Ovanliga fynd kan leda till naturreservat

Publicerad den 3 oktober 2010  (Läst 2 461 gånger.)

Xandarovula Patula som bland annat  hittats på Svaberget.
Xandarovula Patula som bland annat hittats på Svaberget.

Svaberget utanför Hållö i Västergötland utgör en udda miljö, precis bredvid finns djuphålor på 100 m, samtidigt som toppen går upp till bara någon meter under havsytan. För djur och växter som förs upp med vattenströmmarna längs västra sidan av Danmark, så är Svaberget ett av de första ställena där de kan få bottenfäste igen.
Under ett flertal expeditioner till området så har man hittat flera för Sverige ovanliga och aldrig tidigare sedda arter och på länsstyrelsen så anser man att det finns skäl att överväga att göra området till ett naturreservat. Det blir i så fall Sveriges första marina utsjönaturreservat.

Bland de ovanliga fynden finns en snäckan Xandarovula patula, Blek hårstjärna (Antedon bifida), sjuarmade sjöstjärnan, fjäderhårskrabba och cirkelkrabba.

Läs mer:
http://bohuslaningen.se/nyheter/sotenas/1.974868-unika-vattenfynd-kan-skapa-naturreservat
http://www.lst.se/vastragotaland/amnen/Vattenvard/vattenvard_projekt/Hav_Moter_Land_svaberget.htm
http://www.havet.nu/?d=190&id=26565Taggar:  Marinbiologi
Av: Pär Ahlgren
Tipsa en vän
Translate    
« Tillbaka         


Tidigare nyheter
2010-10-01
Fiskekutter förliste utanför Söderhamn
En fiskekutter förliste i tisdags (28/9) vid Rönnskär utanför Söderhamn (Hälsingland). Det var Stefan Andersson, 53, som fick kämpa för sitt liv när hans ..»

Ännu en vågmär på västkusten

2010-10-01
Ännu en vågmär på västkusten
Det var bara 6 månader sedan man kunde läsa om att man hade filmat den ovanliga vågmären (lat. Trachipterus arcticus) i Norge och två månader senare ..»

Nya dykningar på Anna Maria

2010-09-30
Nya dykningar på Anna Maria
Undersökningarna är förberedelser inför den blivande dykparken vid Dalarö, där man går igenom de vrak som kommer omfattas av dykparken. Tidigare har man ..»

Vikingatiden visas i akvarium

2010-09-29
Vikingatiden visas i akvarium
Under två veckor har Sjöhistoriska museet tillsammans med Södertörns högskola genomfört en uppmärksammad undersökning av sjöbottnen utanför Svarta jorden ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »