Namn: Lösen:

Oväntad hajfångst i Norge

Publicerad den 21 juli 2010  (Läst 7 764 gånger.)





Fiskaren Eilert Eilertsen var i lördags ute och fiskade efter marulk när han fick en stor haj på 150 kg i nätet. Hajen var dock för stor för att han själv skulle kunna få upp den i båten, så han fick bogsera den efter sin lilla 7 meter långa öppna båt och lyfta upp den med en kran inne i hamnen. Han slog upp hajen i en bok när han kom in till land och tror att det är en makohaj. Hajen skapade stor uppståndelse på den lokala kajen i Skudeneshavn på Karmøy i Rogaland.

Fiskbiologen Otte Bjelland vid Havsforskningsinstitutet i Bergen tror dock inte att det rör sig om en makohaj, utan den i Norge betydligt vanligare håbranden. Men makohaj kan inte uteslutas och för en säker identifiering måste man titta närmare på tänderna och en av de mindre fenorna.

Läs mer:
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/jattehaj-i-norsk-fiskares-nat_4978669.svd
http://www.dn.se/nyheter/varlden/jattehaj-i-norsk-fiskares-nat-1.1135944
http://www.tv2nyhetene.no/innenriks/kan-ha-fanget-farlig-hai-ved-skudeneshavn-3247129.html
http://www.dagbladet.no/2010/07/11/nyheter/hai/fiske/12517251/
http://www.karmoylokal.no/nyheter/fikk-hai-i-garnet-1.5452191

Se film på hajen:
http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/rogaland/haugaland/1.7204838


Fakta makohaj:
Kallas även makrillhaj och kan bli upp till 4 m lång och väga över 500 kg. Den är en av världens snabbaste hajar och kan simma i 30-40 km/tim på långa distanser och göra spurter i över 70 km/tim. Den föredrar vattentemperaturer över 16° C och förekommer från Norges sydkust och söderut väster om brittiska öarna i den varma Golfströmmen. I övrigt så förekommer den runt hela jorden i tropiska och subtropiska vatten. Den lever från ytan ner till 400 m djup. Arten föder levande ungar. Födan består främst av fisk, men större individer får tänder lämpade för däggdjur.
Vetenskapligt namn: Isurus oxyrinchus
http://en.wikipedia.org/wiki/Shortfin_mako_shark
http://sv.wikipedia.org/wiki/Makohaj

Fakta håbrand:
Kallas även sillhaj och kan bli upp till 3 m lång och väga över 200 kg. Arten är en matfisk och har tidigare varit överfiskad. Den föredrar vattentemperaturer mellan 5-10° C och förekommer i vatten närmare polerna, i norra Atlanten mellan latitud 30–70° N och i södra Atlanten, Indiska Oceanen och Stilla Havet mellan latitud 30–50° S. Den lever från ytan ner till åtminstone 600 m djup. Arten föder levande ungar. Födan består främst av stimlevande fisk, men även andra hajarter och kannibalism förekommer i födan – inga rapporter om angrepp på människor finns.
Vetenskapligt namn: Lamna nasus
http://en.wikipedia.org/wiki/Porbeagle
http://sv.wikipedia.org/wiki/H%C3%A5brand



Taggar: Hajar

Av: Pär Ahlgren   Tipsa en vän   Dela på facebook   Twittra   Translate    

« Tillbaka     


Tidigare nyheter

Världens äldsta champagne funnen i Östersjön

2010-07-16
Världens äldsta champagne funnen i Östersjön
Samma dyklag som dokumenterar fartyget Sjöhästen mellan Gotland och Åland var först att dyka på vraket. Ålandstidnignen skriver: "Och vraket är verkligen ..»

Alpin & Dyksport blir IDC Center

2010-07-15
Alpin & Dyksport blir IDC Center
PRESSRELEASE En av flera unika saker med Alpin & Dyksport som IDC center är att vi kommer att köra en IDC om året bara för kvinnliga kandidater. Alltså ..»
2010-07-14
Granat hittad vid badplats
Polisen fick larm om granaten redan tidigt på tisdagskvällen och har sedan dess spärrat av badplatsen. - Det är någon som hittat en osprängd granat ..»

Tumlare siktad i Göta Älv

2010-07-13
Tumlare siktad i Göta Älv
På senare år har den utrotningshotade arten tumlare börjat återhämta sig och börjat siktas oftare och oftare på svenska västkusten, och nu har ett exemplar ..»
Fler nyheter »Tipsa oss »