Namn: Lösen:

Oväntad hajfångst i Norge

Publicerad den 21 juli 2010  (Läst 10 363 gånger.)Fiskaren Eilert Eilertsen var i lördags ute och fiskade efter marulk när han fick en stor haj på 150 kg i nätet. Hajen var dock för stor för att han själv skulle kunna få upp den i båten, så han fick bogsera den efter sin lilla 7 meter långa öppna båt och lyfta upp den med en kran inne i hamnen. Han slog upp hajen i en bok när han kom in till land och tror att det är en makohaj. Hajen skapade stor uppståndelse på den lokala kajen i Skudeneshavn på Karmøy i Rogaland.

Fiskbiologen Otte Bjelland vid Havsforskningsinstitutet i Bergen tror dock inte att det rör sig om en makohaj, utan den i Norge betydligt vanligare håbranden. Men makohaj kan inte uteslutas och för en säker identifiering måste man titta närmare på tänderna och en av de mindre fenorna.

Läs mer:
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/jattehaj-i-norsk-fiskares-nat_4978669.svd
http://www.dn.se/nyheter/varlden/jattehaj-i-norsk-fiskares-nat-1.1135944
http://www.tv2nyhetene.no/innenriks/kan-ha-fanget-farlig-hai-ved-skudeneshavn-3247129.html
http://www.dagbladet.no/2010/07/11/nyheter/hai/fiske/12517251/
http://www.karmoylokal.no/nyheter/fikk-hai-i-garnet-1.5452191

Se film på hajen:
http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/rogaland/haugaland/1.7204838


Fakta makohaj:
Kallas även makrillhaj och kan bli upp till 4 m lång och väga över 500 kg. Den är en av världens snabbaste hajar och kan simma i 30-40 km/tim på långa distanser och göra spurter i över 70 km/tim. Den föredrar vattentemperaturer över 16° C och förekommer från Norges sydkust och söderut väster om brittiska öarna i den varma Golfströmmen. I övrigt så förekommer den runt hela jorden i tropiska och subtropiska vatten. Den lever från ytan ner till 400 m djup. Arten föder levande ungar. Födan består främst av fisk, men större individer får tänder lämpade för däggdjur.
Vetenskapligt namn: Isurus oxyrinchus
http://en.wikipedia.org/wiki/Shortfin_mako_shark
http://sv.wikipedia.org/wiki/Makohaj

Fakta håbrand:
Kallas även sillhaj och kan bli upp till 3 m lång och väga över 200 kg. Arten är en matfisk och har tidigare varit överfiskad. Den föredrar vattentemperaturer mellan 5-10° C och förekommer i vatten närmare polerna, i norra Atlanten mellan latitud 30–70° N och i södra Atlanten, Indiska Oceanen och Stilla Havet mellan latitud 30–50° S. Den lever från ytan ner till åtminstone 600 m djup. Arten föder levande ungar. Födan består främst av stimlevande fisk, men även andra hajarter och kannibalism förekommer i födan – inga rapporter om angrepp på människor finns.
Vetenskapligt namn: Lamna nasus
http://en.wikipedia.org/wiki/Porbeagle
http://sv.wikipedia.org/wiki/H%C3%A5brandTaggar:  Hajar
Pär Ahlgren
Pär Ahlgren

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

Världens äldsta champagne funnen i Östersjön

2010-07-16
Världens äldsta champagne funnen i Östersjön
Samma dyklag som dokumenterar fartyget Sjöhästen mellan Gotland och Åland var först att dyka på vraket. Ålandstidnignen skriver: "Och vraket är verkligen ..»

Alpin & Dyksport blir IDC Center

2010-07-15
Alpin & Dyksport blir IDC Center
PRESSRELEASE En av flera unika saker med Alpin & Dyksport som IDC center är att vi kommer att köra en IDC om året bara för kvinnliga kandidater. Alltså ..»
2010-07-14
Granat hittad vid badplats
Polisen fick larm om granaten redan tidigt på tisdagskvällen och har sedan dess spärrat av badplatsen. - Det är någon som hittat en osprängd granat ..»

Tumlare siktad i Göta Älv

2010-07-13
Tumlare siktad i Göta Älv
På senare år har den utrotningshotade arten tumlare börjat återhämta sig och börjat siktas oftare och oftare på svenska västkusten, och nu har ett exemplar ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »