Snabbare hjälp vid dykolyckor
Publicerad den 20 februari 2009 (Läst 3 432 gånger.)
Ett dykcenter sponsrar med syrgasutrustning för dykare vid Ransvik på Kullaberg. Räddningstjänsten är i grunden positiv, men undrar om det finns adekvat utbildning för utrustningen.
Ellens Café på Ransvik
Tusentals dykare per år brukar samlas i vattnet utan Ransvik för att uppleva vad många anser vara en av de bästa dykplatserna i landet. Det är inte helt riskfritt att dyka och skulle en olycka vara framme är det snabba bud som gäller.
— Det handlar om minuter att kunna ge behandling vid exempelvis en tryckfallsolycka, säger dykaren Jonas Bjertner, som äger Ängelholms Dykcenter.
Problemet med Ransvik är att det ligger otillgängligt och att det kan ta dyrbar tid innan räddningstjänsten eller sjöräddningen anländer. Från och med 1 april kommer därför en så kallad Oxybox att finnas tillgänglig på närbelägna Ellens café. Det handlar om syrgasutrustning med bland annat en syrgasmask och en flaska som får plats i vad som kan jämföras med en resväska.
— Vi har köpt militärens gamla, så att den kommer att finnas på kaféet som oftast är bemannat under den intensiva dyksäsongen. Vi har inte fått något stöd från någon annan organisation eller myndighet, säger Jonas Bjertner vars företag sponsrat utrustningen.
Väskan ska förses med instruktioner för den som ska använda utrustningen i en nödsituation.
— Förhoppningsvis behöver utrustningen inte användas. Men med tanke på att Ransvik är så otroligt populärt bland dykare borde detta ha funnits för länge sedan, säger Jonas Bjertner.
Ställföreträdande räddningschef Soini Hartikainen är i grunden mycket positiv till initiativet. Han har själv de senaste åren varit på två dykolyckor med dödlig utgång i Ransvik.
— Men jag undrar om alla som ska använda utrustningen har utbildning. Syrgas är ju klassat av Socialstyrelsen som läkemedel och som brandmän har vi ju utbildning i syrgasbehandling. Görs det fel kan det istället förvärra hälsotillståndet, säger Soini Hartikainen.
Men Jonas Bjertner tycker den oron är obefogad.
— Det finns i stort sett alltid någon kunnig dykare som kan ge denna hjälp vid kaféet under den intensiva dyksäsongen. Dessutom står det på väskan att man omedelbart ska larma räddningstjänsten. Det kan ju ta 15 till 20 minuter innan de är på plats och då är väl bra att vi kan sätta in insatser under den tiden, säger han.
Distriktschefen för ambulanssjukvården nordvästra Skåne Carl-Olof Wramby tror inte heller Oxyboxen kommer innebära några problem.
— Nej, de flesta dykare är vana vid syrgas så det är ju inte kreti och pleti som kommer att använda utrustningen. Man kan jämföra lite med när syrgasmasker ramlar ner i flygfåtöljerna vid tryckfall, säger Carl-Olof Wramby.
Saxat från Helsingborgs dagblad
Taggar: Dyksäkerhet