Namn: Lösen:

Norska pansarskeppet Norge utsatt för vrakplundring

Publicerad den 1 juli 2017  (Läst 9 761 gånger.)

Maskintelegraf på PS Norge
Maskintelegraf och talrör på PS Norge som nu är stulna

Den 9e April 1940 låg PS Norge tillsammans med systerfartyget Eidsvold vid hamninloppet till Narvik när den tyska flottan invaderade. Efter förhandling stod det klart att norskarna inte tänkte ge upp trots underläget mot den militärt överlägsna tyska flottan. Inom några minuter var sjöslaget över och både PS Norge och PS Eidsvold sjönk och förblev en gravplats för många av de unga Norska sjömän som befann sig ombord.

Fram tills 2014 var båda fartygen belagda med dykförbud men den 26e oktober samma år hävdes detta men dykning har endast fått ske med tillstånd från hamnkontoret.

Trots detta har det nu uppdagats att PS Norge utsatts för en omfattande plundring. Ombord fanns en närmast intakt maskintelegraf och talrör i mässing som skötte kommunikation mellan reservstyrning och maskinrum, dessa har nu helt enkelt sågats bort och i jakten på artefakter har plundrarna vräkt omkull den ratt som tidigare tillsammans med maskintelegrafen var en av de mest vackra föremål som kunde ses ombord.

Stölden från det historiska pansarskeppet och gravplatsen har ägt rum någon gång efter november 2016, myndigheter och polis är måna om att få in uppgifter kring händelsen och även om senare dykningar än november 2016 har gjorts på platsen där dessa föremål har observerats.

Dykarna.nu förmedlar gärna uppgifter, kontakta oss på info (a) dykarna.nu

Föremålen som stulits eller förstörts kan ses 3:18 in i denna filmDenna artikel diskuteras i
forumet

Relaterade artiklar
Dykförbudet hävt på Eidsvold och Norge

Taggar:  Vrakplundring
Micke Tilja
Micke Tilja

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

Finsk dykare omkom i frankrike

2017-06-12
Finsk dykare omkom i frankrike
Det var under ett djupt grottdyk som mannens undervattensskoter havererade på 200 meters djup. I samband med haveriet blev den nu vattenfyllda skotern ..»

XDeep NX series

2017-05-25
XDeep NX series
PRESSRELEASE Den traditionella plattans uppkomst kan ses som en kombination av vad som råkade fungera och vad som var enkelt att sätta ihop i garaget ..»

Gruvdykning i DNs VR app

2017-05-17
Gruvdykning i DNs VR app
Dagens nyheter har nyligen introducerat en ny webbplats samt en app där man genom 360-gradersteknik kan få upplevelsen av en helt omslutande vy. Har du ..»

Dalarövraket identifierat

2017-05-08
Dalarövraket identifierat
Fartygets identitet har varit okänt, fram till nu när efterforskningarna gett resultat. Det har visat sig vara svenska flottans fartyg Bodekull, som sjönk ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »