Namn: Lösen:

Pistolfynd på Dalarövraket undersöks

Publicerad den 23 april 2008  (Läst 3 346 gånger.)

Skiss av pistolfyndet gjord av Niklas Eriksson, SMM
Skiss av pistolfyndet gjord av Niklas Eriksson, SMM

Det var under två veckor i maj förra året som arkeologerna dök vid vraket som upptäcktes 2003 av en grupp dykare från Marina kultursällskapet. Dalarövraket är cirka 20 meter långt, är ovanligt välbevarat och har rikligt med föremål kvar ombord – block från riggen, krus och koppar från byssan, verktyg och vapen. Skrovet står helt på botten med två undermaster fortfarande i upprätt läge. Ett så välbevarat skrov ger arkeologerna helt nya möjligheter att arbeta utifrån ett mer rumsligt, tredimensionellt perspektiv. Det kan ge nya kunskaper om skeppskonstruktion och om livet ombord på 1600-talet.

– Känslan när man besöker vraket på botten kan jämföras med att kliva in i ett torp från 1600-talet där grötfatet fortfarande står kvar på bordet, exakt så som någon lämnade det för 350 år sen. Det är lite av ett experiment att försöka få ut så mycket kunskap som möjligt och samtidigt låta det vara så orört som möjligt, för att också andra ska kunna uppleva den här unika miljön, säger Patrik Höglund, arkeolog vid Statens maritima museer.

Pistolkolv av valnötsträ
En pusselbit när vraket nu analyseras är kolven från en pistol på övre däck. Expertis från Armémuseum och Livrustkammaren har deltagit i analysen. Pistolkolven är snarlik en modell som man vet tillverkades i 1 100 exemplar för svenska flottan år 1683. Bara två kända exemplar av modellen finns bevarade och tillhör Armémuseum. En vedartsanalys har nu visat att den funna pistolkolven är tillverkad i valnötsträ.

– Just det faktum att Dalarövrakets kolv är av valnöt gör oss lite osäkra på om det verkligen är den svenska pistolmodellen. Valnöt var ett ganska exklusivt träslag och knappast något som man använde när man masstillverkade vapen för flottan. Vi ska även jämföra kolven med utländska vapen från den tiden, berättar Patrik Höglund.

Fler nyheter från tidningen DYK hittar du på
http://www.dyk.netRelaterade artiklar
Dalarövrakets gåtor - Om det ”nya” 1600-talsvraket
Undervattenskamera ska skydda "Dalarövraket"
Dykförbud infört på 1600-tals vraket vid Dalarö
Film från 1600-talsvraket
Dalarö vill erbjuda vrakdykning
Unikt vrakfynd funnet i Stockholm skärgård

Taggar:  SMM Marinarkeologi Dalarövraket
Micke Tilja
Micke Tilja

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

Världens längsta saltvattendyk

2008-04-22
Världens längsta saltvattendyk
Will Goodman kan nu titulera sig som världsrekordhållare. Han lyckades nämligen med bedriften att stanna 33 timmar under havsytan vilket är ett nytt Guinness ..»

Forskare dyker efter medeltida skeppsvrak och störtade krigsplan

2008-04-18
Forskare dyker efter medeltida skeppsvrak och störtade krigsplan
Det är Kustbevakningen, Malmö museer, Länsstyrelsen i Skåne och Lunds Tekniska Högskola som initierat och samordnar projektet. Utöver intresse av att ..»

Dykinstruktör inte ansvarig för elevs död

2008-04-17
Dykinstruktör inte ansvarig för elevs död
Olyckan inträffade under en "Advanced open water"-kurs då instruktören tränade djupdykning med en elevgrupp i stenbrottet i Hägghult utanför Hässleholm. ..»
2008-04-15
Glukos minskar risken för tryckfallssjuka
Många faktorer spelar in på hur tryckfallsrelaterade åkommor uppkommer, tex. uttorkning. Den franska militären har genom tester på åtta militära dykare ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »