Namn: Lösen:

Populära dykplatser i Gullmarsfjorden fara för dykare?

Publicerad den 6 november 2022  (Läst 3 422 gånger.)

Trålare strax utanför en av Gullmarsfjordens populära dykplatser. Foto: Bjarne Ohlsson
Trålare strax utanför en av Gullmarsfjordens populära dykplatser. Foto: Bjarne Ohlsson

Ormestad, Hällebäck, Fossen och Jordfall är några av de populära dykplatser där dykare på senare tid observerat trålare nära land. Nyligen var dykaren Bjarne Ohlsson bara minuter från att själv hamna i en trål.

Jag har hade precis kommit upp från ett dyk när jag tittar ut över vattnet och ser ett fartyg passera precis där jag tidigare dykt, berättar Bjarne. Hade den kommit några minuter tidigare så hade jag förmodligen hamnat i trålen.

I slutet av december 2020 fastnade en trål vid Jordfalls hamn och förstörde stora delar av bryggfundamenten som bara ligger ett trettiotal meter ut i vattnet och som är en populär plats för dykare. Ärendet är ett pågående rättsfall och lyckligtvis kom ingen person till skada.

Jag har själv pratat med transportstyrelsen, fortsätter Bjarne, och de tar det hela på stort allvar. Jag har pratat med en anställd som avråder från all dykning på landbaserade dykplatser vid Bokenässidan av Gullmarsfjorden tills dess att man hittat en lösning på problemet.

dykarna.nu har varit i kontakt med sjötrafiksektionen på transportstyrelsen som meddelar att man tittar på ärendet och samlar information men att man i dagsläget inte tagit ställning till något. Tills vidare ger man ingen annan rekommendation än att som vid all dykning vara uppmärksam.Taggar:  Gullmarsfjorden
Micke Tilja
Micke Tilja

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

Dags för Diversnight 2022

2022-10-31
Dags för Diversnight 2022
Diversnight uppkom som en idé från den norska dykaren Tone Svee Dahl som 2005 bjöd in till ett gemensamt kvällsdyk. Eventet har sedan dess växt till att ..»

Nytt kvinnligt djupdykningsrekord i Boesmansgat

2022-10-30
Nytt kvinnligt djupdykningsrekord i Boesmansgat
I Sydafrika ligger grottan Boesmansgat (på Engelska Bushmans hole), en sötvattensgrotta som besökts av tidigare grottdykningspionjärer som Sheck Exley ..»

Seacraft släpper ny undervattensskoter Go!

2022-10-28
Seacraft släpper ny undervattensskoter Go!
Seacraft har under en lång tid enbart har två modeller av undervattenskotrar speciellt inriktade för tekniska dykare, Future och Ghost. Idag släppte ..»

Vasas systerskepp Äpplet funnet

2022-10-24
Vasas systerskepp Äpplet funnet
I december 2021 upptäcktes ett stort skeppsvrak vars konstruktion och dimensioner påminde mycket om Vasaskeppet. Efter bekräftande undersökningar ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »