Namn: Lösen:

Svensk följer Branson i djupet

Publicerad den 8 april 2011  (Läst 5 927 gånger.)


Richard Bransons Virgin tillsammans med Poseidon, Google, Maersk och Helly Hansen har startat ett nytt uppmärksammat projekt. Tanken är att de största djuphavsgravarna ska utforskas.

Svenska Poseidon ska leverera andningsutrusning, utbildning och kapital på totalt 1 miljon kronor.

För Poseidon kan projektet bli en fullträff. De hoppas mycket på utrusningen som består av ett helautomatiskt andningssystem som återanvänder luften och förlänger dyktiden tre gånger.

Den första dykningen sker i Marianergraven, som är drygt 10.970 meter djup. En specialbyggd dykarfarkost ska sänkas ned i djupet från världens största segelkatamaran.

Projektet har fått stor uppmärksamhet. BBC, Discovery och National Geographic ska dokumentera expeditionen. När Dagens Industri talar med Peter Swartling, marknadschef för Poseidon, är det mitt under lanseringen i Newport i USA.

– Världspressen har samlats med ett trettiotal större tv-kanaler och 250 journalister, säger han.

Poseidon ägs av Industrifonden och privata intressenter. I år siktar bolaget på att dubbla omsättningen till 60-70 miljoner kronor.

Text: Yvonne Edenholm
Källa: http://www.affarsvarlden.se/hem/nyheter/article3148210.ece

The Five Dives Expedition
Expeditionen planerar fem stora dyk under en tvåårsperiod, vart och ett till den djupaste delen av de fem världshaven. Dyken görs med Virgin Oceanics ubåt som har plats för en pilot. Chris Welsh ska dyka Marianergraven (11 033 m) med Sir Richard Branson som backup-pilot, och Sir Richard Branson ska dyka Puerto Rico-graven (8 605 m) – Atlantens djupaste plats som tidigare aldrig undersökts - med Chris Welsh som en backup. Ubåten kan "flyga" i upp till 10 km längs botten av varje djuphavsgrav för att utforska denna idag okända miljö. Expeditionen samarbetar med ett flertal ledande vetenskapliga institutioner.

De fem dyken
Marianergraven Stilla havet 11 033 m
Puerto Rico-graven Atlanten 8 605 m
Diamantinagraven Indiska oceanen 8 047 m
South Sandwich-graven Antarktiska oceanen 7 235 m
Molloydjupet Norra ishavet 5 608 m
Taggar:  Poseidon
Nils Möllerström

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

DiveGas fyllningsanläggning

2011-04-04
DiveGas fyllningsanläggning
Det har tagit företaget tre ut att utveckla gasfyllningsanläggningarna som kommer att finnas tillgängliga i tre olika versioner. - Basic DiveGas Continuous ..»

H2O Lund blir PADI Tec center

2011-03-29
H2O Lund blir PADI Tec center
Pressmeddelande Från PADI:s beskrivning av PADI TecRec center "The PADI TecRec Center Award is a mark of recognition for PADI Retailer and Resort Associations ..»
2011-03-26
Dykflaska exploderade på Dykterminalen i Helsingborg
Ingen människa skadades men det blev skador på innertak och inredning. Förmodligen var det övertryck i flaskan som gjorde att den exploderade. Det kan ..»

Vindkraftverk stör livet i havet

2011-03-22
Vindkraftverk stör livet i havet
Totalförsvarets forskningsinstitut FOI har gjort forskning som visar att livet i havet störs mest av oljud som ligger på frekvenser under 160 Hz. Vindkraftverken ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »