Projekt "Återskapa Östersjöns livskraft" igång!
Publicerad den 10 februari 2021 (Läst 963 gånger.)
Med miljonbidrag från Svenska Postkodlotteriet startar nu projektet "Återskapa Östersjöns livskraft" med målet att restaurera Östersjöns undervattensvärld
Foto: Linnea Millar
Världsnaturfonden WWF, tillsammans med 5 lokala partners spridda över Sverige, sätter nu igång projektet som ska engagera både barn som vuxna för Östersjön!
— Östersjön har ett fantastiskt rikt liv under ytan – men är samtidigt ett av världens mest förorenade hav. Med konkreta naturvårdsinsatser i några av de mest produktiva miljöerna vill vi få Östersjön att åter myllra av liv, säger Yvonne Blombäck, ansvarig för WWFs kust- och skärgårdsprogram.
Med parallella riktade insatser hoppas man att kunna ge en större effekt, men även allmänheten kommer kunna engageras i det man kallar för medborgarforskning. Detta skulle vara exempelvis att lägga i risvasar för abborrarnas lek och följa romläggningen, rapportera in iakttagelser om bottendöd, följa och dokumentera fiskarnas vandringsväg samt studera övergödningseffekter över tid.
I Kristianstads Vattenrike planerar man att återskapa ålgräsängarna som länge utgjort barnkammare för mängder av fiskar medan kring Höga Kusten och Stockholms Skärgård vill man återskapa våtmarkerna och vandringsvägarna för gädda och abborre.
— Rovfiskbestånden vid Östersjökusten har på senare år minskat kraftigt, och en orsak är att lämpliga lekplatser har blivit färre. Vi har länge arbetat med att återställa fiskars lekmiljöer, bland annat genom att återskapa våtmarker och skapa fria vandringsvägar. Nu ser vi fram emot att bidra i detta projekt, säger Malin Kjellin, projektledare på Sportfiskarna som deltar i programmen vid Höga Kusten och i Stockholms skärgård.
Projektet fortskrider fram till 31 december 2023, så gott om tid att hjälpa till som dykare!
För mer information och kontakter till respektive regions projektledare: https://www.wwf.se/projekt/aterskapa-ostersjons-livskraft/#om-projektet
Taggar: Östersjön Marinbiologi Forskning