Namn: Lösen:

Projekt "Återskapa Östersjöns livskraft" igång!

Publicerad den 10 februari 2021  (Läst 1 218 gånger.)

Foto: Linnea Millar
Foto: Linnea Millar

Världsnaturfonden WWF, tillsammans med 5 lokala partners spridda över Sverige, sätter nu igång projektet som ska engagera både barn som vuxna för Östersjön!

— Östersjön har ett fantastiskt rikt liv under ytan – men är samtidigt ett av världens mest förorenade hav. Med konkreta naturvårdsinsatser i några av de mest produktiva miljöerna vill vi få Östersjön att åter myllra av liv, säger Yvonne Blombäck, ansvarig för WWFs kust- och skärgårdsprogram.

Med parallella riktade insatser hoppas man att kunna ge en större effekt, men även allmänheten kommer kunna engageras i det man kallar för medborgarforskning. Detta skulle vara exempelvis att lägga i risvasar för abborrarnas lek och följa romläggningen, rapportera in iakttagelser om bottendöd, följa och dokumentera fiskarnas vandringsväg samt studera övergödningseffekter över tid.

I Kristianstads Vattenrike planerar man att återskapa ålgräsängarna som länge utgjort barnkammare för mängder av fiskar medan kring Höga Kusten och Stockholms Skärgård vill man återskapa våtmarkerna och vandringsvägarna för gädda och abborre.

— Rovfiskbestånden vid Östersjökusten har på senare år minskat kraftigt, och en orsak är att lämpliga lekplatser har blivit färre. Vi har länge arbetat med att återställa fiskars lekmiljöer, bland annat genom att återskapa våtmarker och skapa fria vandringsvägar. Nu ser vi fram emot att bidra i detta projekt, säger Malin Kjellin, projektledare på Sportfiskarna som deltar i programmen vid Höga Kusten och i Stockholms skärgård.

Projektet fortskrider fram till 31 december 2023, så gott om tid att hjälpa till som dykare!

För mer information och kontakter till respektive regions projektledare: https://www.wwf.se/projekt/aterskapa-ostersjons-livskraft/#om-projektetTaggar:  Östersjön Marinbiologi Forskning
Anneli Sara Banderby
Anneli Sara Banderby

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

Estonias dokumentärfilmare frikända

2021-02-09
Estonias dokumentärfilmare frikända
Det var under natten den 28 september 1994 som passagerarfartyget Estonia förliste på öppet hav, mellan finska Utö och estniska Dagö. Av nästan 1000 passagerare ..»

Sealife kamerahus för iPhone

2021-02-08
Sealife kamerahus för iPhone
Är du ute efter att ta undervattensbilder men inte vill lägga pengar på en komplett kamerarigg så kan ett undervattenshus för mobilkameran vara ett bra ..»

Årets upplaga av Dykmässan ställs in på grund av pandemin

2021-01-29
Årets upplaga av Dykmässan ställs in på grund av pandemin
Covid-19 slog till med full kraft bara dagar innan Dykmässan 2020 skulle öppna portarna och man tvingades med kort varsel ställa in. Eftersom smittspridningen ..»

Fiske riskerar förstöra kulturlämningar

2021-01-27
Fiske riskerar förstöra kulturlämningar
I en ny rapport som publicerats har de båda myndigheterna kommit fram till att mer än 600 kända kulturlämningar i havet riskeras att skadas av bottentrålning ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »