Namn: Lösen:

Projekt Endurance22 sätts igång i februari 2022

Publicerad den 6 juli 2021  (Läst 1 258 gånger.)

Den slutliga förlisningen av Endurance, 1915. Arkivbild.
Den slutliga förlisningen av Endurance, 1915. Arkivbild.

Sir Ernest Shackleton, tillsammans med 26 andra män och katten Mrs Chippy, bedrev en expedition som tog dem djupt in i polarisarna. Med sig hade de forskningsutrustning och det nybyggda skeppet Endurance, ett ångskepp utrustad med master, 44 meter långt och 7.6 meter brett. Byggd av ek och förstärkt med grönträ så var hon väl förberedd för att vara en isbrytare med hela 350 hästkrafter. För sin tid, så var hon en av de starkaste träskeppen någonsin byggt.

Men trots det så skulle expeditionen bli för mycket för skeppet Endurance som sjönk efter att ha fastnat i den tjocka packisen i november 1915 i ett försöka att segla genom antarktis. Det tog hela 10 månder från att hon fastnat tills att hon slutligen sjönk.

Frank Worsley, kaptenen och navigatören ombord, noterade ner koordinaterna för hennes förlisning. Under Shackletons ledarskap överlevde all i besättningen och fortsatte i livbåtar och på fots.

Nästa år kommer Expedition Endurance22 sätta igång i februari där målsättningen är att återfinna skeppet Endurance. Hon förmodas ligga på ca 3000 meters djup och för att kunna sänka AUV och ROV, så kan de komma behöva borra sig igenom isen.

Expeditionen finansierar av Falklands Maritime Heritage Trust (FMHT) med Mensun Bound som dess ledare.


Mer information angående expeditionen: https://www.theguardian.com/world/2021/jul/05/antarctic-expedition-renew-search-shackleton-ship-enduranceTaggar:  Vrak Undervattensfynd Marinarkeologi
Anneli Sara Banderby
Anneli Sara Banderby

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

Öl ska rädda haven från skräp

2021-07-05
Öl ska rädda haven från skräp
PRESSRELEASE – Vi jobbar för att öka takten i arbetet med att bevara och återställa haven. All vinst från den expanderande ölförsäljningen går till ..»

Blue Abyss - 50 meter djup pool byggs i Cornwall, England

2021-07-02
Blue Abyss - 50 meter djup pool byggs i Cornwall, England
Just nu är företaget Blue Abyss i förhandlingar med Cornwall council om mark kring Aerohub Business Park som ligger bredvid Cornwall Airport Newquay. ..»

Konkurrensen under ytan

2021-06-29
Konkurrensen under ytan
I takt med att fiskbestånden minskar i Östersjön så ökar konkurrensen – konkurrensen mellan fiskare och fiskare, mellan fiskare och säl, mellan säl och ..»

Två dykorganisationer i final när Naturkompaniets naturbonus ska utses

2021-06-28
Två dykorganisationer i final när Naturkompaniets naturbonus ska utses
Varje år utser Naturkompaniet ett antal organisationer eller initiativ som jobbar för en renare natur och för en bättre miljö. "När årets bidrag från ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »