Namn: Lösen:

Pump syresätten botten i Lännerstasundet

Publicerad den 25 juni 2011  (Läst 2 862 gånger.)

Algblomning i Östersjön
Algblomning i Östersjön

I Lännerstasundet utanför Stockholm så har man installerat en pump som skall pumpa ner syrerikt ytvatten till botten i ett försök att motverka övergödningen i Östersjön. Förra året användes en pump som prov under tre veckor och pumpade ner syrerikt vatten till 9 m djup, men resultatet var mätbart fortfarande så sent som i våras, vilket gjort att man nu gått vidare med försöket i större skala.

Den eldrivna pumpen installerades i början av juni och pumpar varje minut 900 liter syrerikt ytvatten ner till botten. På botten bidrar syret till att fosfor binds till bottensedimenten, vilket gör att cyanobakterierna ("blågröna alger") inte kan blomma i samma omfattning och man skall därmed minska den gröna sörjan på ytan som vi blivit vana med att se. Samtidigt så hålls halterna av giftigt svavelväte nere.

Projektet med pumpen är ett större nordiskt samarbete, och utöverpumpen i Lännerstasundet så finns även en liknande pump i Kanholmsfjärden och en vågdriven pump utanför Simrishamn. Det finns även planer på en vinddriven pump.
För att bota Östersjön bedömmer man att det behövs 100 pumpar som alla klarar att pumpa ner 100 m³/sek, vilket bedöms kosta 10 miljarder SEK.

Läs mer:
http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/miljo/article3205798.eceRelaterade artiklar
Vågdriven syrepump ska syresätta Östersjöns bottnar
Östersjön - det döda havet
Aluminium ska utplåna alger

Taggar:  Östersjön Miljö Marinbiologi Forskning Alger
Pär Ahlgren
Pär Ahlgren

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

Dykförbudet på s/s Belliver bort efter hösten

2011-06-21
Dykförbudet på s/s Belliver bort efter hösten
Som dykarna.nu skrev om under gårdagen har det populära vraket s/s Belliver utanför Åland att belagts med dykförbud, men nu kommer glädjande besked om ..»

Slutdykt på S/S Belliver på Åland

2011-06-20
Slutdykt på S/S Belliver på Åland
Det är med stor bestörtning som Ville Lundqvist på Ålands dykcenter berättar att S/S Belliver precis förlagts med dykförbud då hon hamnat inom samma dykförbudszon ..»
2011-06-18
Polis grep dykande koppartjuvar
Malmöpolisen hittade två misstänkta koppartjuvar och vad som tros vara deras blöta gömställe för stöldgods på fredagen. Det hela började med att polisen ..»

Mainau kan bli nästa vrak i Örsholmsälven

2011-06-17
Mainau kan bli nästa vrak i Örsholmsälven
Lennart Carlsson äger fiskefartyget Björg, som för många år sedan gick till botten i Örsholmsälven. Han har också varit ägare till fiskefartyget Mainau ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »