Namn: Lösen:

Raketjakt i Lappland

Publicerad den 3 september 2014  (Läst 2 775 gånger.)

1980 rapporterade ett turistande par att de såg en flygande farkost, ungefär 4 m lång och knappt en ½ m bred, landa och sjunka på sjön Nammajaure. Den är i radera av olika rapporter från 1946 och framåt om flygande föremål som landat i Sverige. Rapporter som till en början intresserade Försvarsmakten, men senare mest kom att intresserade UFO-fantaster. Rapporten från 1980 är dock ganska modern och relativt detaljerad i sina uppgifter. Därför har Clas Svahn på föreningen Ufo-Sverige nu tagit initiativet att söka efter det rapporterade föremålen som antas vara raketer.

Man har tidigare försökt leta med dykare under 2012, men de lösa bottensedimenten har omöjliggjort effektiva sökningar.
Man gör nu nya sökningar och till sin hjälp har man anlitat markradarexperten Jaana Gustafsson från konsultföretaget Tyréns som med sin utrustning skalls öka efter föremål i botten dyiga sediment. Tyréns har tidigare letat flygplansvrak som fryst inne i Grönlands inlandsis åt den amerikanska kustbevakningen.
Sökningarna i Nammajaure har nu genomförts med markradar från små gummibåtar som burits till sjön, varifrån man kört både markradar och magnetometer. Markradarn har gett utslag, men magnetometern har inte gett utslagg på samma platser. Det är fortfarande oklart vad som gett utslagen. Eventuellt kommer man fortsätta i vinter när man kan använda isen som referensen och underlag för utrustningen. Det förväntas ge bättre bild genom ett stabilare underlag, och även underlätta att säkerställa att man söker av alla ytor då man kan markera sökta områden på isen.

Om det finns något i sjön, och vad det i så fall kan vara är fortfarande oklart, men det spekuleras om bland annat ryska raketer. Den 28:e december 1985 kraschade en rysk raket vid den finska sjön Inari, efter att ha avfyrats i Barents hav och av misstag korsat Norges luftrum innan den oavsiktligt kraschade i Finland, vilket gör att teorin om att föremålet i Nammajaure skulle vara en raket inte helt kan förkastas som orimligt.

Sjön Nammajaure ligger i Muddus nationalpark, söder om Gällivare i Jokkmokks kommun, Lappland. Sjöns yta är 0,3 kvadratkilometer och har en strandlinje på 2,4 km. Uppgift om sjödjup saknas.

Läs mer:
http://www.nyteknik.se/tidningen/article3843959.ece
http://www.tyrens.se/sv/Artiklar/Nyheter/2014/Tyrens-letar-efter-spokraketer
http://sv.wikipedia.org/wiki/Nammajaure
https://www.facebook.com/ghostrocketsAv: Pär Ahlgren
Tipsa en vän
Translate    
« Tillbaka         


Tidigare nyheter

Rekordstort flytande solkraftverk

2014-09-03
Rekordstort flytande solkraftverk
Det japanska företaget Kyocera planerar en rekordstor solcellsanläggning på vatten. Tekniken kallas Hydrelio och kommer från det franska företaget ..»

DykPuben 27 september

2014-09-01
DykPuben 27 september
Meningen är att dykare skall träffas och ha trevligt och mingla. De arrangerande företagen betalar ingenting, utan försöker med sina nätverk att se till ..»

Ny videolampa - Dragonsub Megalitium VIDEO 2

2014-08-27
Ny videolampa - Dragonsub Megalitium VIDEO 2
PRESSRELEASE Den nyaste suveränt kompakta video- och fotobelysningen. En förbättring av ljusbilden jämfört med föregångaren Megalitium Videocompact. ..»

Den mystiska fiskdöden sprider sig

2014-08-19
Den mystiska fiskdöden sprider sig
Det uppdagades nyligen på dykarna.nu att död fisk har upptäckts och insamlats i Skåne Samma fenomen upptäcktes i massiv skala utanför Öland. Nu har detta ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »