Namn: Lösen:

Resande Man kan vara funnen

Publicerad den 30 maj 2012  (Läst 6 694 gånger.)


Många har letat efter vraket, och många har också trott sig hittat det, men nu har en dykargrupp hittat ett vrak med både kanoner och mynt som de anser stämmer med uppgifterna.

Det var strax före jul som en grupp dykare från Grebbestads Marinarkeologiska Sällskap sökte med side scan sonar i området mellan Viksten och Landsort sydväst om Nynäshamn och fick upp en vrak på bilden. Den 17:e maj dök man på vraket och fann att köl, en del spant och akter- samt förstäv fanns kvar. På platsen fanns också kanoner och mynt. Baserat på vad man har sett tror man sig ha hittat rätt vrak denna gång, även om den definitiva identifieringen kvarstår. Det är dock inte första gången som någon gått ut med uppgifter om att vraket är funnet.

Fyndet aktualiserar åter igen frågan om hur man skall skydda unika vrak som hittas. Upphittarna är nu oroliga att vraket kommer besökas av andra som kan skada vraket. Framförallt kan fynden av mynt och kanoner locka oseriösa besökare som vill bärga framförallt mynten för egen vinning, men kanske även kanoner som kan inbringa stora belopp på svarta markanden. Detta trots att vraket per automatik är skyddat som fast fornlämning av Kulturminneslagen. De senaste åren har flera nyfunna historiska vrakfynd i Stockholms Läns omgående belagts med dykförbud och därmed förhindrat allmänheten att besöka vraken. En trend som inte uppskattas bland dykare som gärna vill uppleva och besöka vraken.

Resande Man var 1660 på väg till Polen. På skeppet reste Riksrådets särskilda sändebud, greve von Schlippenbach, som medförde 7000 riksdaler, 60000 dukater och ett kungliga brev, alltsammans avsett för det krigiska spel som Sverige då deltog i. Skeppet förliste i dåligt väder söder om Nynäshamn på relativt grunt vatten, men många omkom och den exakta platsen har längre varit om diskuterad, trots att det efter förlisningen företogs bärgningar på vraket.

Läs mer om fyndet:
http://www.gp.se/nyheter/sverige/1.958671-mytomspunnet-skepp-kan-ha-hittats
http://www.svd.se/kultur/vrakfynd-kan-vara-legendariskt-skepp_7239007.svd
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=125&artikel=5129319

Läs mer om Resande Man:
http://www.divecorner.se/sidor/resande_man.html
http://goto.glocalnet.net/lasse.rabenius/ResandeMan.pdfDenna artikel diskuteras i
forumet

Relaterade artiklar
Resande man hittad?

Taggar:  Vrakfynd Vrak Resande Man Marinarkeologi
Pär Ahlgren
Pär Ahlgren

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter
2012-05-26
Svensk kvinna omkom i dykolycka på Malta
Kvinnan fick av oklar anledning svårigheter under ett dyk utanför Gozoön och fördes omedelbart till sjukhus på ön efter att först ha fått första hjälpen ..»

1500-tals vrak i England flyttas till insjö

2012-05-23
1500-tals vrak i England flyttas till insjö
Vraket från 1574 hittades i Themsen i London och 2003 bärgades föremål av arkeologer. Föremålen stäldes sedan ut på ett dykcenter under flera år, men ..»
2012-05-23
Världsberömt bottenfynd tros ligga nära Åland
Konspirationsteoretiker menar att det är ett ufo, andra hävdar att det är en gasformation. Alla har dock en sak gemensamt: detta är bortom någonting världen ..»

Vrakfynd i Mexikanska Golfen

2012-05-20
Vrakfynd i Mexikanska Golfen
Det var oljebolaget Shell som gjorde upptäckten på dryga 1200 m djup i Mexikanska Golfen. Fartyget antas vara 200 år gammalt och allt trä är borta. Kvar ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »