Namn: Lösen:

Sensationella framgångar för SSF Expedition Bjurälven

Publicerad den 2 april 2013  (Läst 5 392 gånger.)

442 meter in i berget har dykarna hittat torr grotta<br/>Foto: Markus Nord
442 meter in i berget har dykarna hittat torr grotta
Foto: Markus Nord

Under den årliga dykexpeditionen till Bjurälven i Strömsunds kommun i Sveriges Speleologförbunds regi har ett tjugotal expeditionsmedlemmar under åtta dagar haft stora framgångar i att kartlägga och utforska de hittills okända vattenfyllda grottgångarna i Bjurälvsdalen.
Man har i och med årets expedition lyckats kartlägga totalt 915 meter av sammanhängande grotta, en förlängning med 313 meter, vilket också gör att grottan nu kvalar in på en tionde plats bland Sveriges längsta grottor. Den har utifrån geologisk data, enligt experter, möjlighet att bli Sveriges längsta.

Torrlagd grotta inne i berggrunden

En sensationell framgång i årets expedition är att man hittat en torrlagd del av grottan 442 meter in i en av huvudgångarna som utforskats detta år. Expeditionsdeltagare tog sig in och upp i den torrlagda delen av grottan där man, med hjälp av en speciell grottelefon, lyckades skapa kommunikation med markytan. Under två timmar utforskades sedan området.

I den 105 meter långa torrlagda delen återfann man bland annat en stor sal med en uppskattad takhöjd på nio meter där vatten porlar ner från taket. Detta kan tyda på att det finns en öppen förbindelse upp till markytan och volymen på rummet gör att det är en av de största grottsalarna i Sverige.

Den vattenfyllda grottgången fortsätter sedan vilket kommer att ställa stora krav på kommande utforskning.

Nya grottöppningar provdöks

Nedströms från Dolinsjön, där de flesta dykningar har gjorts, finns ett flertal tidigare kända grottöppningar där man under årets expedition gjorde dykningar. 80 meter grotta karterades av dykarna i detta område och förhoppningen är att under kommande expeditioner kunna binda samman dessa grottor med Dolinsjön.

Magnetpejling

Ytterligare en framgång för året var radioexperten Bo Lenanders egenutvecklade utrustning för att från ytan spåra dykarnas väg i grottan. Bo har sedan förra expeditionen arbetat med magnetpejlingsutrustningen som nu är 100 gånger känsligare än för två år sedan vilket möjliggör en precisionspejling på över 200 meter genom berget. Med hjälp av denna utrustning samt en av lantmäteriets precisions-GPSer har man nu en tydlig bild över hur grottan går genom landskapet i Bjurälvsdalen.

Expeditionsledare Johan Utas samanfattar året som mycket lyckat med sensationell upptäckt av den stora grottsalen. Man har, trots att avstånden till de okända grottgångarna för varje år ökat, lyckats kartera och utforska ytterligare stora delar av okänd grottan och förberedelserna inför nästa års expedition är redan i gång.

För mer information besök expeditionens hemsida
http://www.expeditionbjuralven.se eller
expeditionsledare Johan Utas på telefon +46 70 980 75 90

Foton från årets expedition
https://www.dykarna.nu/fotoalbum/26483.html (Stefan Barth)
https://www.dykarna.nu/fotoalbum/26476.html (Markus Nord)
https://www.dykarna.nu/fotoalbum/26475.html (Micke Tilja)Relaterade artiklar
Expedition Bjurälven 2014 har startat
Expedition Bjurälven 2013 har startat

Taggar:  Grottdykning Forskning Bjurälven
Av: Micke Tilja
Tipsa en vän
Translate    
« Tillbaka         


Tidigare nyheter

Musikvideo med undervattenstema

2013-03-27
Musikvideo med undervattenstema
Filmen utspelar sig helt under vattnet och är gjord av Malmöbaserade filmaren Marko Wramén. Välkommen att se filmen på storbild och att fira tillsammans ..»

H2O blir DDI Center

2013-03-26
H2O blir DDI Center
PRESSRELEASE DDI, Disabled Divers International, är en ideell organisation vars mål är att utveckla, marknadsföra och genomföra dykutbildningar och ..»

Kameraförbud på Sipadan

2013-03-20
Kameraförbud på Sipadan
De åtgärder som de Malaysiska myndigheterna har beslutat genomföra är: "As announced by the Malaysian Government effective 10th Feb 2013 the following ..»

Afrika både på land och under ytan med African Space!

2013-03-19
Afrika både på land och under ytan med African Space!
”Vi har upplevt ett stort sug efter resor där vi kombinerar landaktiviteter som safaris med dykning av absoluta toppklass. I och med förvärvet av African ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »