Namn: Lösen:

Fiskodling hotar dykning i Saltströmmen

Publicerad den 2 juni 2009  (Läst 3 779 gånger.)

Foto: Gustav Leo
Foto: Gustav Leo

Saltströmmen (Saltstraumen) i Norge är en populär dykplats som varje år besöks av många dykare från hela skandinavien. Nu planerar lokala fiskodlare att starta en anläggning som kan hota hela dykturismen i området.
En fiskeanläggning i anslutning till Saltströmmen beräknar minska sikten i området mellan 20 och 30%.

Läs mer:
http://www.an.no/leder/article4363660.ece

Fakta om saltströmmen
Saltströmmen (no. Saltstraumen) är världens starkaste tidvattenström och flyter mellan öarna Knaplundøya och Straumøya cirka 30 km söder om Bodö i Nord-Norge. Den förbinder Ytre Saltenfjord med Skjerstadfjorden (Indre Saltenfjord). Strömmen uppstår när tidvatten förflyttas mellan de bägge fjordarna. Strömmen är 3 km lång och på det smalaste stället bara 150 m bred. Strömmens maximala hastighet är omkring 22 knop (40 km/t). Fartyg kan passera Saltstraumen under cirka 2 timmar efter varje ebb och flod.

Vid nipflod passerar under cirka sex timmar 372 miljoner kubikmeter havsvatten genom en 150 meter bred och 31 meter djup passage. Höjdskillnaden på havsytan mellan in- och utsidan av det smala sundet kan då vara så mycket som 1 meter, och så kallad bore uppstår.

Saltströmmen har av National Geographic blivit utsedd till en av världens bästa platser för sportdykning. Orsaken till detta är det mycket artrika växt- och djurlivet i strömmen. Många fiskare besöker av samma anledning platsen.
KÄLLA: WikipediaMicke Tilja
Micke Tilja

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

Poseidon Dicovery får CE-märkning

2009-05-28
Poseidon Dicovery får CE-märkning
PRESSRELEASE CE-märket är ett av världens strängaste säkerhetscertifieringar. Det betyder att tillverkaren eller importören lovar att varan uppfyller ..»

National Geographic filmare omkom på HMHS Britannic

2009-05-24
National Geographic filmare omkom på HMHS Britannic
En 37-årig undervattensfilmare från National Geographic har omkomit under dykningar på Titanics systerfartyg, HMHS Britannic. Dykaren ingick i ett dykarlag ..»

Google Earth med AIS som visar var fartygen finns

2009-05-19
Google Earth med AIS som visar var fartygen finns
Den som vill följa ett visst fartygs färd kan nu använda Google Earth för att göra det. Via en nedladdningsbar fil visas såväl aktuell position som färdväg ..»

Nya produkter värmer frusna dykare

2009-05-18
Nya produkter värmer frusna dykare
PRESSRELEASE En grupp dykinstruktörer har under vårens kalla utedyk testat Hotsuits uppladdningsbara värmebälte. -"Vissa helger har vi gjort 8-10 kursdyk ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »