Namn: Lösen:

Samövning för dyksäkerheten

Publicerad den 21 oktober 2008  (Läst 1 682 gånger.)

Dykterminalen Halmstad står som värd för en stor samövning mellan Dykterminalen i Halmstad, Lund och Malmö och Sjöräddningen med båtar från Bua, Falkenberg, Halmstad/Grötvik och Torekov, samt Frivilliga Flygkåren med ett flygplan och Norrlandsflyg med en helikopter.

Under ett års tid har diskussioner förts inom Dykterminalen att organisera en speciell övning för Dykterminalens Rescue dykare. Övningen som kallas ”Staff Rescue Scenario -08” går av stapeln lördagen den 15 november utanför Halmstad i området mellan fyren utanför Tylön, Tylön och Tylösand.

Ändamålet med övningen är att som Rescue dykare öka säkerhetstänkandet, öva och finslipa de färdigheter och kunskaper man lärde sig på sin Rescue Diver kurs. Ett annat mål med övningen är att öva på att samarbeta med bland andra Sjöräddningen för att öka förståelsen för, och en samverkan med olika organisationer i händelse av en dykeriolycka.

Övningen omfattar ett antal dykerirelaterade olyckor där dykare, Sjöräddningen, Frivilliga Flygkåren samt Norrlandsflyg arbetar tillsammans i räddningsaktionen. För övningen kommer det att användas ett antal skademarkörer. Det kommer bland annat att ske vinschningar till helikopter, räddning från flotte, sökning och bärgning efter försvunna dykare.

Efter övningen kommer alla deltagare att samlas för genomgång för att diskutera vad som gick bra och vad som kan förbättras. Målsättningen är att försöka genomföra en Staff Rescue Scenario övning en gång om året.

Enligt utbildningsorganisationen PADI har en liknande övning i denna omfattning aldrig tidigare genomförts i Sverige.

Fler nyheter från tidningen DYK hittar du på
http://www.dyk.netTaggar: Dykterminalen Dyksäkerhet
Av: Micke Tilja
Tipsa en vän
Translate    
« Tillbaka         


Tidigare nyheter
2008-10-20
Nytt världsrekort i andhållning
Tysken slog David Balines tidigare rekord på 17 minuter och 4 sekunder. Det sattes på ”Oprah Winfrey Show” i april. Genom att bräcka det rekordet återerövrade ..»
2008-10-16
Femårsjubileum för miljödyket
Ett 10-tal lag med dykare från hela landet har hittills anmält sig till lördagens prestigefyllda och numera rikskända tävling. Förra året deltog exempelvis ..»
2008-10-15
Oxygène startar samarbete med Emperor Divers i Egypten
Emperor Divers har funnits i Egypten sedan 1992, och driver idag ett av de mest framgångsrika dykföretagen, med ett mycket gott rykte för säkerhet, service ..»
2008-10-15
Kyrkan kan tänka sig Estoniadykning
Svenska kyrkan kan tänka sig nya dykningar vid den förlista färjan Estonia för att få fartygets sjunkförlopp helt klarlagt, uppger SVT:s Uppdrag Granskning. ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »