Namn: Lösen:

Sensationellt vrakfynd i Östersjön

Publicerad den 19 augusti 2011  (Läst 11 363 gånger.)

Regalskeppet Mars
Regalskeppet Mars

Mars var ett av sin tids största skepp med 107 kanoner och hade en besättning på 800 man. Hon var större än skeppet Vasa och hade också fler kanoner. Historien om skeppets förlisning är en legendarisk svensk sjöhjältesbeskrivning och sökandet efter Mars har pågått i decennier.

– Allt tyder på att det är Mars vi har hittat. Både storleken på vraket och dateringen stämmer. På en av bronskanonerna finns också ett emblem med den svenska vasakärven. Detta är en pojkdröm som går i uppfyllelse och bland det största jag varit med om, säger Richard Lundgren som är en av dykarna som hittade vraket.

Slaget mellan den svenska och den dansk-lybska flottan vid Ölands norra udde pågick i två dagar och slutade med svenskt nederlag. Det sägs att Mars tappade sin förmåga att navigera. Den dansk-lybska flottan omringade Mars och såg sin chans att erövra skeppet. Svenskarna, med den legendariske amiralen Jakob Bagge i spetsen, bjöd hårt motstånd. Mars fattade dock eld och exploderade. Skeppet sjönk och har varit en orörd tidskapsel i 447 år.

– Det här är ett skeppsvrak vi väntat länge på. Om det är Mars har vi fått ett efterlängtat jämförelseobjekt med Vasa och det engelska Mary Rose. Skeppsvraket kommer att bli viktigt för forskningen framöver, säger Andreas Olsson, chef på arkeologienheten vid Sjöhistoriska museet.

Länsstyrelsen i Kalmar län har försett vrakplatsen med dyk- fiske- och ankringsförbud. Ett forskningsprojekt ska nu startas för att ta reda på mer om skeppsvraket. Ett första steg är att kartera vrakplatsen och samla in data för att säkerhetsställa vrakets identitet. Arbetet kommer att ske i samarbete mellan dykargruppen, Sjöhistoriska museets arkeologer och forskare vid universitet och högskola.

Mer information:
http://www.sjohistoriska.se/Om/Nyheter/Sensationellt-vrakfynd-i-Ostersjon/
http://www.expressen.se/nyheter/1.2533208/Denna artikel diskuteras i
forumet

Taggar:  Vrakfynd
Micke Tilja
Micke Tilja

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

s/s Hernodia funnen vid Åland

2011-08-18
s/s Hernodia funnen vid Åland
Det var för två år sedan som vraket lokaliserades och fartygets identitets har fram tills nu varit okänt. Nu har ett dyklag lyckats hitta skeppsklockan ..»

USS Arthur W. Radford sänkt som rev

2011-08-14
USS Arthur W. Radford sänkt som rev
Den amerikanska jagaren USS Arthur W. Radford (DD-968) sjösattes 1975 och har under sin karriär inom US NAVY tjänstgjort inom bland annat tjänstgjort ..»
2011-08-08
30 kilo dynamit funnet av dykare i Storsjön
En kraftig explosion hördes ute på Storsjön på fredagskvällen. 30 kilo upphittad dynamit var orsaken. Dykarna kontaktade direkt polisen om den funna ..»
2011-08-04
Dykare saknas vid Bron
##Uppdaterat## Den person som avled vid Bron i förmiddags var inte en apparatdykare, utan det är frågan om en grupp som var ute och simmade för att ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »