Namn: Lösen:

Sensationellt vrakfynd vid Grand Hotel

Publicerad den 25 november 2010  (Läst 2 728 gånger.)

vrakfynd vid Grand Hotel
Fotograf/Källa:Jens Lindström, SMM

I samband med utbyggnaden av Strömkajen nedanför Grand Hotell insåg grävmaskinisten att han fått vrakdelar i skopan. Snabbt tillkallades marinarkeologer från Sjöhistoriska museet som upphetsat kunde konstatera att det rörde sig om något så ovanligt som delar från ett fartyg med hopsydd bordläggning.

- Vrakfyndet är oerhört intressant med tanke på själva fyndplatsen. Här på Blasieholmen, fram till en bit in på 1600-talet, låg länge flottans skeppsvarv och det var faktiskt här som Vasa byggdes, berättar Hans-Lennart Ohlsson, chef för Sjöhistoriska museet.

Hans-Lennart Ohlsson är idag tacksam för att de ansvariga vid schaktningen kontaktade Sjöhistoriska museet direkt. Museets marinarkeologer åkte till Blasieholmen utan några särskilda förväntningar och började rutinartat gå igenom materialet som stuvats i sk big pack-säckar bakom Nationalmuseum.

- Men vi fattade rätt snart att det här var något alldeles speciellt. Man inser ju att Stockholm under ytan kan bjuda på något spännande när man minst anar det, säger Jim Hansson, förste marinarkeolog på plats.

En datering ska göras på Nationalmuseum i Köpenhamn med en metod som kallas dendrokronologi där man genom att jämföra årsringar med referenser kan se vilket år virket fällts. Vid årsskiftet hoppas man få svar. Men arkeologerna är rätt säkra på att vraket är äldre än från år 1700 med tanke på strandlinjen. Tekniken att binda ihop bordläggningen med vidjor skvallrar också om ett ursprung från öster, kanske Baltikum. I Sverige användes tekniken att sy ihop båtar under förhistorisk tid. I Ryssland och Baltikum fanns en tradition att bygga större hopsydda fartyg från 1500-talet och framåt. Jens Lindström, marinarkeolog, ser redan nu ett möjligt scenario kring varför fartyget återfunnits vid Blasieholmen:

- Under stora delar av 1600-talet dominerade Sverige Östersjön och fartyg av östlig typ ingick naturligt i flottan som hade sin bas just här.

Forskarna vet ytterst lite om den här skeppsbyggnadstekniken och det finns ytterst få återfunna vrak av den här typen och absolut inga i den storlek som vrakdelarnas dimensioner visar på. I Stockholm återfanns på 1800-talet några bordläggningsplankor från ett liknande men antagligen mindre vrak som daterats till sent 1600-tal. Dessa är i sämre skick än de som nu återfunnits där man till och med kan se märken av yxhugg.

Om några veckor får marinarkeologerna möjlighet att vara med när byggjobbarna gräver vidare på fyndplatsen och hoppas då på fortsatta fynd.


Frågor till:
Jim Hansson 08 519 549 22 jim.hansson@maritima.se
Jens Lindström 0707 39 09 38 jens.lindström@maritima.se
Hans-Lennart Ohlsson, chef för Sjöhistoriska museet, 0708 567 134Relaterade artiklar
Nya vrakfynd i centrala Stockholm

Taggar:  Vrakfynd Sjöhistoriska Museet Marinarkeologi
Micke Tilja
Micke Tilja

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!


Tidigare nyheter

Sea & Sea DX-GE5

2010-11-25
Sea & Sea DX-GE5
Vattentät i sig! En kompaktkamera som i sig själv tål vatten! Du kan snorkla med kameran som den är och till och med dyka med den ner till 5 meters djup. Robust ..»

Dykdator Mares Icon HD

2010-11-22
Dykdator Mares Icon HD
Vid en första anblick ser man att datorn är ganska stor, men det gör också att LED-displayen är väldigt tydlig att avläsa. Dykdatorn bygger på RGBM och ..»
2010-11-22
Förundersökning om dykbrott på S2
Medan dykledare Björn Rosenlöf och hans dykteam befann sig i vattnet för att fästa en minnesplakett på det sovjetiska utbåtsvraket anlände gränsbevakningen ..»

Bengt Frithiofsson provar vrakchampagne

2010-11-18
Bengt Frithiofsson provar vrakchampagne
Hur smakar då ett vin som vilat på havets botten i nära 200 år? Vinexperten beskriver smaken av den unika drycken som "en frisk syra som får mig att tänka ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »