Namn: Lösen:

Shen Neng 1 bärgad från Stora Barriärrevet

Publicerad den 13 april 2010  (Läst 3 810 gånger.)I måndags blev det 230 m långa kinesiska fraktfartyget Shun Neng 1 bärgad av australiska myndigheter efter att man noga besiktat fartyget och pumpat ut 970 ton olja ur fartygets drivmedelstankar. Bärgningen skedde i stor hast för att förekomma en annalkande storm, och fartyget ligger nu säkert för ankar öster om Great Keppel Island, Queensland. Genom operationen har man både lyckats undvika farhågorna att fartyget skall brytas sönder på revet och förhindrar att ännu mer olja läck ut än de 2 ton olja som vid förlisningen orsakade ett 3 km långt oljebälte.

Bärgningen ses som mycket framgångsrik, men Queenslands transportminister Rachel Nolan påpekar att faran inte är över än: "We''re actually not out of the woods on this yet, until this ship is repaired and out of the Great Barrier Reef, none of us will really rest easy.". Fartyget har fortfarande kvar sin last bestående av 68 000 ton kol och besiktningen av fartygsskrovet är inte klar ännu, så det är i nuläget vad som kommer ske med fartyget.

Utöver skadorna orsakade av oljeutsläppet, så har stora krosskador skett på revet, och dessutom så har stora mängder med giftig bottenfärg blivit kvar på revet – en färg avsedd att förhindra djur och växter från att fästa på fartygsskrovet, som nu kommer döda organismer som finns i dess närhet på revet och förhindra återväxt.

Fartyget gick på grund den 3:e april i vad man tror var ett försök att gena genom ett område förbjudet för sjötrafik, då man befann sig 15 sjömil från den anvisade farleden. För närvarande står tre andra personer inför rätta anklagade för samma brott, och riskerar nu vardera böter på upp emot 1,5 miljoner kronor.

Läs mer:
http://green.yahoo.com/news/afp/20100412/wl_asia_afp/australiachinashippingenvironment.html
http://news.yahoo.com/nphotos/Chinese-coal-carrier-Shen-Neng-1-ran-aground-near-Australia39s/photo//100413/photos_wl_pc_afp/c292069d77e4e2f0b4b87561b03e1b90//s:/afp/20100413/wl_asia_afp/australiachinashippingenvironment;_ylt=AgOf9Bp984MaOxzodR.p.97uOrgF;_ylu=X3oDMTE5aDlicHAyBHBvcwMxBHNlYwN5bl9yX3RvcF9waG90bwRzbGsDMzlzaWduaWZpY2Fu
http://www.earthtimes.org/articles/show/317812,barrier-reef-salvage-operation-in-full-swing--summary.html
http://www.pattayadailynews.com/en/2010/04/13/australian-salvage-crews-successfully-refloat-stricken-coal-carrier/Relaterade artiklar
Oljeutsläpp på Stora Barriärrevet
Bohuskusten hotas av miljökatastrof
Containrar med miljögifter tappade sydväst om Gotland
Oljeutsläpp upptäckt i Östersjön!
Svenskar - hot mot korallreven
Uråldriga svenska korallrev skövlas
Sydafrika karterar korallrev
Stora Barriärrevet hotas av oljefyndighet
Miljöfarliga objekt i havet - temat för konferens i Lysekil
Stora barriärrevet håller på att dö ut
Korallreven kan överleva trots klimatförändringar
Oljekatastrof i Sydkorea
Arbetet med att täta oljeutsläppen från det förlista fiskefartyget innanför Vinga är nu avslutat
Socker dödar korallrev
Oljeläcka vid barriärrevet
Grundstött fartyg läcker olja utanför Gotland

Taggar:  Miljö Koraller Koralldöd Australien
Pär Ahlgren
Pär Ahlgren

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

7000 svenska gruvhål till din GPS

2010-04-11
7000 svenska gruvhål till din GPS
Riksantikvarieämbetet har en databas "Fornsök" som omfattar bl a fornlämningar, slott, industrier, gruvhål och gruvfält. http://www.raa.se/cms/fornsok/start.html. Vanliga ..»

Belize vill utrota drakfiskarna

2010-04-11
Belize vill utrota drakfiskarna
Sedan nio drakfiskar kom ut i Karibien efter orkanen Andrew 1992 då ett akvarium gick sönder, så har de förökat sig explosionsartat i Karibien där de ..»

Ny ordförande i MAS

2010-04-10
Ny ordförande i MAS
Marinarkeologiska sällskapets årliga konferens, som i år hölls 20-21 mars på Historiska museet i Stockholm, inleddes med föreningens årsmöte. Därvid avgick ..»

SOLO-TEC: Autonom och självförsörjande UV-robot

2010-04-08
SOLO-TEC: Autonom och självförsörjande UV-robot
NASA, US Navy och forskare vid University of California har tillsammans tagit fram en robot som är helt oberoende av energipåfyllnad, utan helt och hållet ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »