Si Tech Expedition Bjurälven 2011
Publicerad den 13 mars 2011 (Läst 5 220 gånger.)
En forskargrupp ger sig ut för att i kamp mot vädrets makter utforska undervattensgrottorna i naturreservatet Bjurälven. Detta är den mest extrema grottykning som finns!
Pressmeddelande
Vi trotsar förnuftet och ger oss ner i labyrintartade grottsystem utan att veta ver de tar vägen. Passagerna är så trånga att vi måste ha specialdesignad dykutrustning. Vattnet är så kallt att vi har fått bygga värmeelement för att utrustningen inte skall frysa sönder. Inte nog med att det är svårdykt, platsen ligger långt ifrån civilisationen och är svårtillgänglig även med snöskoter.
För några få år sedan lyckades vi ta oss in i grottsystemet som ligger helt och hållet under vatten. Nu är det femte året i rad vi genomför en fullskalig expedition som i år dessutom är större än någonsin. Utforskningen sker under ytan och ju längre vi tar oss in desto mer intressant blir det då tunnlarna blir större och större. Hittills har vi utforskat mer än 500 meter och gångarna bara fortsätter. Tidpunkten är vald för att slippa de starka och farliga strömmar som uppkommer under sommarhalvåret.
Dessutom tillåter snön att tunga transporter med forskningsutrustning tar sig fram med hjälp av snöskoter utan att slita för mycket på naturen. Området är naturskyddat. Dock visar moder natur att det inte är helt riskfritt vintertid. Element som minusgrader, snöstorm och en komplex labyrint av tunnlar gör det minst sagt riskfyllt att vistas i denna miljö.
Mål 2011
• Hålla säkerheten på högsta möjliga nivå
• Kartera(kartlägga) nyfunna och tidigare funna grottgångar
• Dokumentera grottgångar med foto och film
• Dokumentera djurlivet vi träffar på i grottgångarna
• Utföra uppdrag åt olika institutioner, forskare och naturvårdsenheter
• Utforska fortsättning på redan kända grottgångar
• Utforska nya grottingångar
• Förmedla våra upptäckter till allmänheten
• Stimulera utveckling av säkrare dykutrustning
• Bidra till regional utveckling
• Hitta en alternativ utgång
Fakta
Bjurälven börjar i Norge och fortsätter genom ingenmansland in i norra Jämtland, nordost om Stora Blåsjön. Älven ligger i ett naturreservat som har ett stort antal sluk och grottor där vattnet försvinner ned.
Vattnet rinner under marken och kommer inte ut förrän 3 km längre ned där den slutligen mynnar ut i sjön Leipikvattnet.
Några kilometer söder om Bjurälven ligger Sveriges idag största torrlagda grottsystem Korallgrottan som är 6 km lång. Med tanke på storleken och längden på tunnlarna kan Bjurälven dölja ett grottsystem som är flera kilometer. Grottsystemet utgör redan idag Sveriges längsta, kända undervattenssystem. Vi vågar inte ens spekulera i hur stort det kan vara…
Inbjudan
Media är välkomna att ta kontakt med oss för exklusiva intervjuer, bilder, filmmaterial, föreläsningar mm. Vi vill sprida information om grottutforskningen till allmänheten med hjälp av media. Vi kommer att ha öppet hus på expeditionsplatsen den 26 mars.
Expeditionen
Tidpunkt: 19 – 26 mars 2011
Arrangör: Sveriges Speleologförbund, http://www.speleo.se
Deltagare: 18 st grottdykare förutom kringpersonal.
Se mycket mer på vår hemsida: http://www.expeditionbjuralven.se/
Taggar: SI Tech Grottdykning Bjurälven