Namn: Lösen:

Si Tech Expedition Bjurälven 2011

Publicerad den 13 mars 2011  (Läst 5 501 gånger.)


Dykare i Bjurälvens grottsystem

Pressmeddelande

Vi trotsar förnuftet och ger oss ner i labyrintartade grottsystem utan att veta ver de tar vägen. Passagerna är så trånga att vi måste ha specialdesignad dykutrustning. Vattnet är så kallt att vi har fått bygga värmeelement för att utrustningen inte skall frysa sönder. Inte nog med att det är svårdykt, platsen ligger långt ifrån civilisationen och är svårtillgänglig även med snöskoter.

För några få år sedan lyckades vi ta oss in i grottsystemet som ligger helt och hållet under vatten. Nu är det femte året i rad vi genomför en fullskalig expedition som i år dessutom är större än någonsin. Utforskningen sker under ytan och ju längre vi tar oss in desto mer intressant blir det då tunnlarna blir större och större. Hittills har vi utforskat mer än 500 meter och gångarna bara fortsätter. Tidpunkten är vald för att slippa de starka och farliga strömmar som uppkommer under sommarhalvåret.
Dessutom tillåter snön att tunga transporter med forskningsutrustning tar sig fram med hjälp av snöskoter utan att slita för mycket på naturen. Området är naturskyddat. Dock visar moder natur att det inte är helt riskfritt vintertid. Element som minusgrader, snöstorm och en komplex labyrint av tunnlar gör det minst sagt riskfyllt att vistas i denna miljö.


Mål 2011
• Hålla säkerheten på högsta möjliga nivå
• Kartera(kartlägga) nyfunna och tidigare funna grottgångar
• Dokumentera grottgångar med foto och film
• Dokumentera djurlivet vi träffar på i grottgångarna
• Utföra uppdrag åt olika institutioner, forskare och naturvårdsenheter
• Utforska fortsättning på redan kända grottgångar
• Utforska nya grottingångar
• Förmedla våra upptäckter till allmänheten
• Stimulera utveckling av säkrare dykutrustning
• Bidra till regional utveckling
• Hitta en alternativ utgång

Fakta
Bjurälven börjar i Norge och fortsätter genom ingenmansland in i norra Jämtland, nordost om Stora Blåsjön. Älven ligger i ett naturreservat som har ett stort antal sluk och grottor där vattnet försvinner ned.
Vattnet rinner under marken och kommer inte ut förrän 3 km längre ned där den slutligen mynnar ut i sjön Leipikvattnet.
Några kilometer söder om Bjurälven ligger Sveriges idag största torrlagda grottsystem Korallgrottan som är 6 km lång. Med tanke på storleken och längden på tunnlarna kan Bjurälven dölja ett grottsystem som är flera kilometer. Grottsystemet utgör redan idag Sveriges längsta, kända undervattenssystem. Vi vågar inte ens spekulera i hur stort det kan vara…

Inbjudan
Media är välkomna att ta kontakt med oss för exklusiva intervjuer, bilder, filmmaterial, föreläsningar mm. Vi vill sprida information om grottutforskningen till allmänheten med hjälp av media. Vi kommer att ha öppet hus på expeditionsplatsen den 26 mars.

Expeditionen
Tidpunkt: 19 – 26 mars 2011
Arrangör: Sveriges Speleologförbund, http://www.speleo.se
Deltagare: 18 st grottdykare förutom kringpersonal.
Se mycket mer på vår hemsida: http://www.expeditionbjuralven.se/Taggar:  SI Tech Grottdykning Bjurälven
Micke Tilja
Micke Tilja

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

Japanske jätteostron överlevde vintern

2011-03-11
Japanske jätteostron överlevde vintern
Så sent som igår, kom uppgifter om att de skulle vara utslagna efter vintern, men en kontroll visar att även om vintern har slagit hårt mot de japanska ..»

WiseDive lanseras under vildmarksmässan

2011-03-09
WiseDive lanseras under vildmarksmässan
PRESSMEDDELANDE Under utvecklingsarbetet har målsättningen varit att hitta en marknadsledande kombination av låg vikt, starkt ljus och lång brinntid. ..»

Poseidon har fått nya ägare

2011-03-07
Poseidon har fått nya ägare
PRESSRELEASE Det svenska dykutrustningsföretaget Poseidon med säte i Göteborg har fått nya ägare. Det är ett konsortium av svenska investerare som ..»
2011-03-07
Pompes försök till längsta sim under is
Annelie är redan världsmästare i fridykning (126 meter) och i går försökte hon simma 111 meter under isen utanför Bokenäs i Uddevalla. - Det gick bra ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »