Namn: Lösen:

Silvermynt från 1500-talet funna på Mars

Publicerad den 12 juli 2012  (Läst 4 206 gånger.)


Det var i går som dykarna upptäckte att det låg några mynt ovanpå trätimmer, ganska högt upp i vraket, berättar professor Johan Rönnby från Södertörns högskola.

Det är ju lite konstigt, mynt skulle man kunna tänka sig ligger längst i botten, men de här verkar ha kastats omkring, eller exploderat och hamnat högt ovanpå vraket.

Fulla med symbolik
Mynten är silverdaler från Erik XIV:s tid. Enligt Johan Rönnby är det ett jätteroligt fynd, som är full med symbolik om Erik XIV och hans brutala maktutövning.

Det är ganska stora mynt, nästan fyra centimeter i diameter. På framsidan ser man Erik XIV, han sitter där med krona och pipskägg och håller ett äpple och ett svärd i sin hand. Svärdet känns väl typiskt för Erik XIV, som var en rätt brutal och hårdhänt härskare. Och sedan hans valspråk runt omkring, "Gud ger åt den han vill", ett rätt kaxigt valspråk.

Jämförde med kungen
I dag besökte vår nuvarande kung fyndplatsen för vraket Mars för att titta och se vad de hittat.

Vi jämförde med en enkrona i dag och mycket av upplägget är ju samma sak. Det är en kungabild och ordspråk runt omkring, vänder man på den har man riksvapnet. Vissa saker är strukturellt likadana, även om det är en lite annorlunda kung i dag vad gäller valspråk och maktutövning, säger Johan Rönnby.

Källa:Sveriges Radio, nyheter P4 Kalmar http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=86&artikel=5190540

Kika gärna på Discovery blogg på Mars undersökningar http://46.137.182.215/?q=blog/1Denna artikel diskuteras i
forumet

Anders Ståhl
Anders Ståhl

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

Projektgrupp har gjort lyckade dyk med Hydrox

2012-07-11
Projektgrupp har gjort lyckade dyk med Hydrox
Dyken utfördes, efter stor förberedelse och planering, av medlemmar från Svensk dyhistorisk förening och KTH's dykklubb. Hydroxmixen som användes under ..»

Kina förbjuder hajfenssoppa

2012-07-05
Kina förbjuder hajfenssoppa
I flera asiatiska länder används hajars fenor för att tillaga den populära men kontroversiella hajfenssoppan. Man uppskattar att så många som 73 miljoner ..»
2012-06-30
Fyra italienska dykare omkom i grotta
De fyra dykarna, tre män och en kvinna, utforskade en undervattensgrotta, känd som ”Blodets grotta”, när de tappade bort sig. Exakt vad som hände dykarna, ..»

Världsrekorddyk under Engelska kanalen

2012-06-29
Världsrekorddyk under Engelska kanalen
Dyket tog tysken Achim Schlöffels 8 timmar och hade ett maxdjup av 54 meter. Till sin hjälp hade han en specialbyggd Bonex UV-scooter och en experimentell ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »