Sjöfartsverket utredning om miljöfarliga vrak klar
Publicerad den 22 januari 2011 (Läst 6 086 gånger.)
De 31 mest miljöfarliga kända vraken är nu identifierade i Sjöfartsverkets utredning över miljöfarliga svenska vrak.
sonarbild av vrak
2009 gav regeringen Sjöfartsverket i uppgift att göra en inventering av miljöfarliga vrak i Sverige, och den 14 januari i år så ble utredningen klar.
Utredningen har granskat 17000 vrakuppgifter, och baserat på tillgängliga data om vrakens ålder, position, funktion, fartygstyp, mm så kunde man i första steget skära ner antalet till 2 700 objekten för noggrannare granskning, vilka sedan reducerades till 316 genom att närmare granska uppgifterna och vraken och deras potentiella miljöhot. I sista skedet så har man tagit fram 31 vrak som anses utgöra potentiellt stora miljöhot och som behöver undersökas i fält för att säkerställa deras status.
Det är främst drivmedel och last som anses utgöra potentiell miljöfara. Bland de 31 största hoten så uppskattar man att det finns mellan 1000-15000 ton drivmedel (petroleum), men man bedömer risken för stora momentana utsläpp som låg, men påpekar att Skyttern (Västkusten) och Harburg (Stockholm) är två vrak som idag kontinuerligt släpper ut drivmedel. Dessutom så har 48 fartyg har varit lastade med sammanlagt 75 200 ton kemiska gödningsämnen vars effekt på havet i nuläget betecknas som osäker.
De 31 största hoten utgörs av Altnes, Bremsund, Finnbirch, Fu Shan Hai, Harburg, Heldarstindur, Immen, Ingemar, Irevik, Jan Heweliusz, Koronowo, Langeland, Lindesnäs, Malmi, Marina, Martina, Mundogas, Necati Pehlivan, Norrtank, Nynäs I, Nynäs IX, Onega, Rone, Sandön, Sefir, Skytteren, Thetis, Tilia, Villon, Wästanvåg och Östanhav.
Utredningen tittar även på kringliggande problematik som bevarandeförhållanden, lagstiftning om fornminnen och griftefrid. Man har även tittat på hur frågan hanteras i andra länder i vårt närområde. Även ansvarsfrågan tas upp i rapporten, och tittar på olika scenarion och olika instanser ansvar.
Ladda ner utredningen här:
http://www.sjofartsverket.se/sv/Nyheter-ny-startsida/Sjunkna-vrak-ar-potentiella-miljohot
Läs relaterade tidningsartiklar:
http://norrteljetidning.se/nyheter/1.1072174-mundogas-ett-stort-miljohot-i-ostersjon
Denna artikel diskuteras iforumetRelaterade artiklar1 vecka kvar på vrakinventeringenSjöfartsverket gör vrakinventeringTaggar: Vrakfynd Sjöfartsverket