Namn: Lösen:

Sjöfartsverket utredning om miljöfarliga vrak klar

Publicerad den 22 januari 2011  (Läst 6 086 gånger.)


sonarbild av vrak
sonarbild av vrak

2009 gav regeringen Sjöfartsverket i uppgift att göra en inventering av miljöfarliga vrak i Sverige, och den 14 januari i år så ble utredningen klar.

Utredningen har granskat 17000 vrakuppgifter, och baserat på tillgängliga data om vrakens ålder, position, funktion, fartygstyp, mm så kunde man i första steget skära ner antalet till 2 700 objekten för noggrannare granskning, vilka sedan reducerades till 316 genom att närmare granska uppgifterna och vraken och deras potentiella miljöhot. I sista skedet så har man tagit fram 31 vrak som anses utgöra potentiellt stora miljöhot och som behöver undersökas i fält för att säkerställa deras status.
Det är främst drivmedel och last som anses utgöra potentiell miljöfara. Bland de 31 största hoten så uppskattar man att det finns mellan 1000-15000 ton drivmedel (petroleum), men man bedömer risken för stora momentana utsläpp som låg, men påpekar att Skyttern (Västkusten) och Harburg (Stockholm) är två vrak som idag kontinuerligt släpper ut drivmedel. Dessutom så har 48 fartyg har varit lastade med sammanlagt 75 200 ton kemiska gödningsämnen vars effekt på havet i nuläget betecknas som osäker.

De 31 största hoten utgörs av Altnes, Bremsund, Finnbirch, Fu Shan Hai, Harburg, Heldarstindur, Immen, Ingemar, Irevik, Jan Heweliusz, Koronowo, Langeland, Lindesnäs, Malmi, Marina, Martina, Mundogas, Necati Pehlivan, Norrtank, Nynäs I, Nynäs IX, Onega, Rone, Sandön, Sefir, Skytteren, Thetis, Tilia, Villon, Wästanvåg och Östanhav.

Utredningen tittar även på kringliggande problematik som bevarandeförhållanden, lagstiftning om fornminnen och griftefrid. Man har även tittat på hur frågan hanteras i andra länder i vårt närområde. Även ansvarsfrågan tas upp i rapporten, och tittar på olika scenarion och olika instanser ansvar.

Ladda ner utredningen här:
http://www.sjofartsverket.se/sv/Nyheter-ny-startsida/Sjunkna-vrak-ar-potentiella-miljohot

Läs relaterade tidningsartiklar:
http://norrteljetidning.se/nyheter/1.1072174-mundogas-ett-stort-miljohot-i-ostersjonDenna artikel diskuteras i
forumet

Relaterade artiklar
1 vecka kvar på vrakinventeringen
Sjöfartsverket gör vrakinventering

Taggar:  Vrakfynd Sjöfartsverket
Pär Ahlgren
Pär Ahlgren

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

Artificiellt rev i Vättern

2011-01-22
Artificiellt rev i Vättern
Motala Båtvarv har under flera år haft en båten Elsa liggande som vars ägare inte tar ansvar eller betalar för, och Kronofogden har blivit inblandad utan ..»

Världsrekordförsök för hajarnas skull

2011-01-19
Världsrekordförsök för hajarnas skull
En dykskola i Helsingborg står bakom eventet som äger rum i hajbassängen på Kolmårdens Tropicarium. Syftet är att få så många människor som möjligt att ..»

Den bärgade champagnen på Åland daterad

2011-01-18
Den bärgade champagnen på Åland daterad
Efter en lyckad bärgning stod det klart att man hittat världens äldsta champagne från champagnehusen Veuve Clicquot och Juglar. I samband med att de nästan ..»
2011-01-17
Similan island och Surin hotas av dykförbud
De Thailändska dykparadisen Similan och Surin islands hotas av dykförbud sedan myndigheterna upptäckt en omfattande korralblekning i området. Bakom blekningen ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »