Namn: Lösen:

Sjöhistoriska isdyker på Älgövraket

Publicerad den 4 februari 2011  (Läst 5 022 gånger.)


Fornminne

Marinarkeologerna på Sjöhistoriska Museet har nyttjat vintern för att isdyka på det medeltidsvrak som hittades i juli 2010 vid undersökningar inför en kabelläggning.
Vraket är från medeltiden (1400-tal) och är relatigt stort för sin tid med en längd uppemot 20 m lång och helt byggt klinkbyggt i ek.

Vraket är utfallet, och trots att det finns ankringsskador och moderna lämningar i området, så tror man att större delen av vraket finns på platsen så man har goda förhoppningar att kunna göra en bra dokumentation av vraket. Vad vraket gjorde där är dock oklart eftersom det inte finns några kända uppgifter om hamnläge på platsen, och lasten har man inte heller funnit några spår efter.

Undersökningarna sker på uppdrag av Länsstyrelsen och dykarna rapporterar att man har haft fina dykförhållanden med 10 m sikt under isen. Att man göra marinarkeologiska undersökningar genom isdykning tillhör dock ovanligheterna.

Discovery Channel har under fredagen också varit och filma undersökningarna som del i ett större arbete kring vrak i Östersjön.

Läs mer på marinarkeologerna blogg:
http://www.sjohistoriska.se/sv/Kusten-runt/Marinarkeologi/Blogg
http://www.sjohistoriska.se/sv/Kusten-runt/Marinarkeologi/Blogg/Andreas-Olsson/Algohistoria-skrivs
Relaterade artiklar
Stort medeltidsvrak funnet

Taggar:  Vrakfynd Sjöhistoriska Museet Marinarkeologi
Pär Ahlgren
Pär Ahlgren

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter
2011-02-04
Fiskare fick dykare på kroken
Jason Mechtel och Jeff Klein åkte ut på en fisketur på Lake Waconia i Minnesota, USA, för att fiska på isen. De fick genast "napp" och en lina började ..»

Naturreservat vid Väderöarna föreslås

2011-02-01
Naturreservat vid Väderöarna föreslås
Havet vid Väderöarna förslås bli naturreservat. Mångfalden av djur i område, som ligger strax söder om Kosters nationalpark anses unik för Sverige. Förra ..»

Kärnreaktorer på havets botten

2011-01-31
Kärnreaktorer på havets botten
Det är framförallt kylningen som man nu anger som skäl för att placera kärnkraftverk på havets i ett projekt som kallas FlexBlue och drivs i Frankrike. ..»

Vraket vid Grand hotell är daterat

2011-01-29
Vraket vid Grand hotell är daterat
I samband med att fyndet gjordes togs prover för årsringsdatering. Nu är analyserna från vraket klara och de är häpnadsväckande. Virket från vraket är ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »