Sjömätningar avslöjar många vrak

Publicerad den 4 november 2010  (Läst 4 614 gånger.)



Exempel på fynd i testområdet
Exempel på fynd i testområdet

Multibeam
Multibeam bild av vrak

Det är Oscar Törnqvist vid marinarkeologiska enheten MARIS vid Södertörns Högskola och Roger Flood, professor vid Stony Brook University som har testat att gå igenom provdata från sjömätningar i Mälaren och i materialet funnit flera tidigare okända vrak. Man har från insamlad data sorterat ut uppstickande föremål av mindre mått än som intresserar sjömätarna, och därifrån kunnat hitta flera vrak. Eftersom en mycket omfattande uppdatering av sjömätningarna i Sverige nu sker så innebär det att hela Sveriges sjöterritorium finns digitaliserat i en djupdatabas runt 2015. Inom vissa områden (främst i farleder) finns högupplösta mätdata med omfattande vrakuppgifter bland dessa data. Det är inte omöjligt att eftersökta vrak som exempelvis det kända Svärdet finns med bland dessa djupdata om man bara skulle gå igenom och granska alla information. I sjömätningarna kan man även se spår efter verksamheter i gamla farleder, som syns som fläckar och sträck i multibeamanalysen. Strecken består i praktiken av dumpat material från fartyg som trafikera farleden, vilket genom åren byggts upp till större ansamlingar av material som till slut blir synliga via multibeamkartering.

Ett problem med denna digitala djupdata, är att materialet klassas som hemligt och inte fritt får disponeras hur som helst med hänvisning till rikets säkerhet – något som försvårar analys av materialet då både vilka som får tillgång till det och hur det hanteras finns särskilt reglerat.

Läs mer i senaste numret av Marinarkeologisk Tidskrift (MT nr 3 / 2010, sida 13-16), tidningen ges ut av Marinarkeologiska Sällskapet.



Taggar:  Vrakfynd Södertörns högskola Sjöfartsverket Marinarkeologi
Pär Ahlgren
Pär Ahlgren

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

Flera nya rön om kända 1600-tals vrak

2010-11-03
Flera nya rön om kända 1600-tals vrak
Det är doktoranden Niklas Eriksson som jobbat med dokumentation av vraken, som genom att granska detaljerna och kombinera det med kunskap av fartygstyperna ..»

Robot för dykning till 6000 m

2010-11-03
Robot för dykning till 6000 m
Forskare vid olika tyska Fraunhoferinstitutet hjälps nu åt med att utveckla en dykrobot som skall kunna göra självständiga dykningar ner till 6000 m utan ..»

Polis och gränsbevakning försökte stoppa plakettfästning

2010-11-03
Polis och gränsbevakning försökte stoppa plakettfästning
Dyktillståndet var klart. Den 1 november hade dyklaget med ålänningen Björn Rosenlöf, till vardags åklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Stockholm, i spetsen ..»

Världsrekord i undervattenssimning

2010-11-02
Världsrekord i undervattenssimning
Nya Zeeländaren David Mullin har i september slagit världsrekord i simning under vatten genom andhållning simmandes med fena. Han simmade 5,3 längder ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »