Namn: Lösen:

Största skeppskyrkogården öppnas för civila dykare

Publicerad den 29 september 2008  (Läst 3 111 gånger.)

Havsytan är perfekt, nästan spegelblank, när vi åker runt i den lilla gummibåten och spanar på ekolodet. Vrakpositionen är osäker, men en förutsättning för att hitta ångaren "Clio" är förstås att man letar.

Och här letar vi, i Bottenvikens vatten utanför Umeå.

Erik Lindahl från Umeå har tidigare sökt efter "Clio", men utan resultat. Med sig har han Robert Eriksson och Patric Forsman som också är nyfikna på skatterna runt Holmögadd.

- Många fartyg är förstörda för att de ligger för grunt, men det finns naturligtvis pärlor, säger Robert Eriksson, dykare sedan 1981.

Erik Lindahl håller med:

- Men det räcker inte med att hitta ett vrak. Vi vill också fastställa vilket det är, läsa sjöförklaringen och ta reda på mer om resan och lasten. Det är ett spännande pusselarbete där själva dykningen bara är en liten del.

"Clio" var på väg till Spanien när hon för nästan exakt 100 år sedan, den 22 november 1908, sjönk efter grundstötning.

- Det fartyget är extra spännande för oss i och med att det är ett stålskrov. Det kan vara väldigt välbehållet. Jag har läst sjöförklaringen men jag blir inte riktigt klok på positionen, berättar Lindahl.

Vi letar med ekolod. Att gå ner under ytan och söka på plats är helt otänkbart, sikten är sju till åtta meter, det går alldeles för långsamt i vatten och luften medger bara kortare sökningar.

- Man måste ha mycket tur eller rätt utrustning med så osäkra positioner som "Clios". Uttrycket att hitta en nål i en höstack passar ganska bra, säger Erik Lindahl.

Grunden söder om Holmögadd har under alla tider utgjort en ökänd passage i Bottenviken. 1760 fick ön sin första fyr, något som hjälpte föga. Bara under 1800-talet skedde 400 kända grundstötningar. Några fartyg har dragits loss, andra gått till botten.

Läs vidare på: http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=833462Linda Haglund
Linda Haglund

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter
2008-09-29
Tech-mässa 15-16 nov
Organisatörerna har valt helt nya lokaler för evenemanget i det internationella konferenscentret i Birmingham. Mässan ägnas helt åt avancerad dykning. ..»
2008-09-28
Gemensam arbetsgrupp för att utreda dödsfall inom sportdykning
Efter sommarens tragiska dödsfall inom sportdykning samlar sig nu utbildarna i Sverige för att försöka finna sätt att minska antalet dödsfall inom sporten. ..»
2008-09-26
Mundogas - ammoniak kvar i vraket
Stefan Hogeborn på Oceanic Tech är proffs på djupdyksexpeditoner och utbildning av dykare. Han har även ett stort intresse för marinarkeologi. När han ..»
2008-09-25
Skeppsvrak utanför Skaftö undersöks igen
Bohusläns museum har undersökt vraket två gånger tack vare bidrag från Johan & Jacob Söderbergs stiftelse. De undersökningar som gjorts visar att fartyget ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »