Namn: Lösen:

Skytteren sanerad!

Publicerad den 1 maj 2022  (Läst 1 400 gånger.)

Dykare från danska JD Contractor gör sig redo att gå ner till Skytteren på 74 meters djup. Foto: HaV
Dykare från danska JD Contractor gör sig redo att gå ner till Skytteren på 74 meters djup. Foto: HaV

Vraket Skytteren ligger på 74 meters djup och var ett fartyg som skadades och subsekvent sänktes av sin egen besättning för att hålla den värdefulla lasten av kullager borta från tyskarna under andra världskriget.

Hon har legat på botten i nästan 80 år och har under flera omgångar (2018 och 2020) undersökts. Vrakets position är vid Måseskär i höjd med Lysekil, väldigt nära det naturskyddade området Bratten.

Det danska företaget JD Contractors anlitades och efter sex dagars intensivt arbete, komplicerat av dåligt väder, så har vraket nu tömts på 175 000 liter olja och oljeblandat vatten.
Förutom oljan så rensades vraket även på spökgarn.

- Sex spökgarn med en total längd på 120-180 meter har tagits upp, säger Fredrik Lindgren.

Vi får glädjas åt att den största naturfaran är åtgärdad men att vraket även blivit lite säkrare för både dykare och naturliv nu när näten är borta.

För mer information om nyheten: https://www.havochvatten.se/arkiv/aktuellt/2022-04-29-oljan-borta-fran-sveriges-miljofarligaste-vrak.html

För mer information om HaV:s arbete fortsatta arbete för vraksanering: https://www.havochvatten.se/miljopaverkan-och-atgarder/miljopaverkan/fororeningar-och-farliga-amnen/vrak/havs-arbete-med-vrak.htmlRelaterade artiklar
Skytteren töms på olja
Sveriges miljöfarligaste vrak undersöks på nytt

Taggar:  Vrak Marinbiologi Dykplatser
Anneli Sara Banderby
Anneli Sara Banderby

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter
2022-04-30
Dykare avliden efter gruvdyk i Hofors kommun
Räddningstjänst är på plats med dykare efter att en i sällskapet slagit larm att en av dykarna inte lokaliserats. Kring 15.20 larmades polisen till ett ..»

Expedition Bjurälven 2022 avslutades med framgång

2022-04-04
Expedition Bjurälven 2022 avslutades med framgång
Efter två års pandemi-uppehåll kunde den årliga dykexpeditionen till Bjurälvens grottsystem åter genomföras. Under 10 dagar samlades gruppen, som består ..»

Fridlysta arter dör i Lysekils hamn

2022-03-29
Fridlysta arter dör i Lysekils hamn
Det var under kvällen den 26 mars som ett gäng marinbiologistudenter i Lysekil gjorde en ororävckande upptäckt. De bestämde sig för att dyka ner och undersöka. ..»

Dykmässan 2022!

2022-03-27
Dykmässan 2022!
I år genomfördes äntligen dykmässan i Göteborg under 19-20 mars och den var en stor samling med människor som hängde på låset när det var dags att öppna ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »