Namn: Lösen:

Sovjetisk ubåt funnen utanför Japan

Publicerad den 30 oktober 2011  (Läst 5 393 gånger.)


I början av det Kalla Kriget skedde en hemlig konfrontation mellan den Sovjetiska och Amerikanska flottan utanför Japan. I bataljen använde amerikanarna 150 sjunkbomber mot en hotande ubåt. Resultatet blev en sovjetisk ubåt på havets botten som ingen fick tala om, och den amerikanska besättningen fick skriva på tysthetslöften. Först 60 år senare är händelsen nu offentlig och privata aktörer har lokaliserat vraket.

Vraket lokaliserades genom sökning med sidseende ekolod (side scan sonar) på 90 m djup. Ett dykpar skickades ner utrustade med trimix och återandningsapparater. Efter ett dyk på 3:40 timmar kunde man konstatera att man hade hittar rätt och att vraket står kölrätt på botten med aktern söndersprängd.

En längre dokumentär om händelsen och fyndet är utlovad.

Filmsekvens om sänkningen och lokaliseringen:
http://fishtalesproductions.e-interchange.biz/Multimedia/VideoGallery/JAPANEXPEDITION/tabid/66/Default.aspxTaggar:  Vrakfynd Vrak Ubåt
Pär Ahlgren
Pär Ahlgren

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

Odyssey Marine Exploration fann silverskatt

2011-10-30
Odyssey Marine Exploration fann silverskatt
http://www.youtube.com/watch?v=Wz8cXmh6QNo I februari 1917 hade Mantola med hemmahamn Glasgow varit i drift i mindre än ett år efter sjösättningen, ..»

Information om minor och ammunition

2011-10-25
Information om minor och ammunition
Försvarsmakten vill upplysa dykare och sjöfolk om riskerna kring upphittad ammunition och sprängmedel. Försvarsmakten, Kustbevakningen och Rikspolisstyrelsen ..»

Nytt medel mot påväxt på båtar

2011-10-22
Nytt medel mot påväxt på båtar
Det är forskare vid Göteborgs Universitet som tagit fram ett nytt skydd mot havstulpaner. Det nya medlet är resultat av insikt i havstulpanernas livscykel, ..»
2011-10-22
Unika manetfynd i Lysekil
Två mammalediga biologer som var ute med barnen gjorde ett unikt fynd längs vid strandpromenaden i Norra Hamnen i Lysekil. Det slutade med att tre maneter ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »