Namn: Lösen:

Spanien jagar vrakplundrare

Publicerad den 29 november 2007  (Läst 3 695 gånger.)


I våras tillkännagav det USA-­baserade skattletarbolaget Odyssey Marine Exploration att man hade bärgat 17 ton silver- och guldmynt från ett kolonialt fartyg någonstans i Atlanten. Bytet hade redan flugits till USA. Skeppet fick kodnamnet ”Svarta Svanen”, men man sade inget om dess rätta namn eller var vraket låg.

Men eftersom två av Odysseys fartyg utgått från den brittiska enklaven Gibraltar på Spaniens sydspets antog Spaniens regering att ”Svarta Svanen” låg i när­heten. Regeringen drog snabbt Odyssey inför rätta i Florida – där bolaget har sin bas – och hävdade att ­Spanien har rätt till en del av ­skatten om vraket är spanskt ­eller om det ligger på spansk havs­botten. I sin ”piratjakt” tog den spanska polisen och flottan två Odyssey-fartyg i beslag några ­dagar i juli och oktober.

Enligt vissa uppgifter är detta vrakfynd värt över tre miljarder kronor. Experterna spekulerar i om det kan vara Nuestra Señora de las Mercedes, som sjönk 1804 utanför Faro i Portugal. Men ­företaget, som är börsnoterat, säger att man varken avslöjar värde eller exakt fyndplats ännu för att undvika spekulation i bolagets aktie.

Läs vidare på: http://www.svd.se/kulturnoje/nyheter/artikel_641033.svd
Text & Källa: svd.se

Diskutera:
https://www.dykarna.nu/forum/spanien-jagar-vrakplundrare-246388/Relaterade artiklar
Tvingas avslöja vrakposition
Spanien slåss för gammal guldskatt
Tidernas mest värdefulla skatt funnen
Undervattenskamera ska skydda "Dalarövraket"

Taggar:  Vrakplundring Vrakfynd
Micke Tilja
Micke Tilja

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

Sjöfartsverket vill kapa vrakmast.

2007-11-27
Sjöfartsverket vill kapa vrakmast.
Vid Märrholmen i inloppet till Karlstad sticker en mast upp sex meter under vattenytan. Den tillhör möjligt fornminne- ett skeppsvrak av okänt ursprung. ..»

NAUI Sverige lanserar ny webbsajt

2007-11-27
NAUI Sverige lanserar ny webbsajt
Sedan förra året har den svenska distributionen av material för dykorganisationen Naui sköts via det Holländska europakontoret, men sedan en månad tillbaka ..»

Vrakletarna hittade krigsvraket Prinz Adalbert

2007-11-22
Vrakletarna hittade krigsvraket Prinz Adalbert
Det tyska krigsfartyget Prinz Adalbert sänktes av en engelsk ubåt mellan Gotland och Baltikum. – Det träffades av en torped och klövs i två delar. ..»

Gubbaskeppets efterspel

2007-11-21
Gubbaskeppets efterspel
Johan Rönnby, docent i marinarkeologi, Södertörns högskola berättar att vraket ligger på 125 meters djup, på internationellt vatten, öster om Gotska sandön. ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »