Namn: Lösen:

Spårningssändare för dykare

Publicerad den 14 maj 2007  (Läst 2 702 gånger.)

ACR AquaFix 406
ACR AquaFix 406

Mardrömmen blev verklighet för fem dykare i Röda Havet utanför södra Egypten i januari. Fyra av dem saknas fortfarande. Den femte lyckades simma i land efter åtskilliga timmar på havet.
Två behändiga system för ”emergency position-indicating radio beacon” (EPIRB) har kommit på marknaden på senare år. Flertalet dykcentra och dykbåtsskeppare tycker de är för dyra. Experterna hävdar å andra sidan att centren utsätter gästerna för livsfara bara för att spara på utgifterna.
Är dykcentren vid Röda Havet oansvarigt snåla? ”Javisst” säger Josef Lueck. Han ansvarar för en tysk nätsajt tillhörig det egyptiska dykcentret vars gäster drabbades av olyckan i januari.
Lueck var en av talarna vid båtmässan i Düsseldorf i januari. Han sade: ”De flesta av dykcentren där nere saknar pengar för EPIRB.” Han fortsatte ”Ett priskrig rasar i dykbranschen i Egypten. Även de stora och väletablerade företagen har svåra tider.” Mängder av små dykcentra har startat de senaste åren. ”De försöker konkurrera ut varandra med låga priser.” Ett företag skulle behöva investera ungefär 15 000 euro för att utrusta 20 dykare med varsin spårningssändare. En EPIRB bestämmer sin position med hjälp av GPS och skickar ut den positionen i sin radiosignal. Priset för en styck ACR AquaFix 406 med Global Positioning System (GPS) är 799 euros.

Nyheten presenterades i samarbete med Tidningen DYK
http://www.dykmag.net/Moderator
Moderator

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

Undervattenskamera ska skydda

2007-05-14
Undervattenskamera ska skydda "Dalarövraket"
Ingen vet vad som hänt och ingen vet hur många som omkom, men vraket i det dunkla undervattenslandskapet vittnar om katastrofen. Kanske försökte kaptenen ..»
2007-05-12
53-åring skadad under dykutbildning
Mannen vårdas just nu på Norrlands universitetssjukhus och dess intensivvårdsavdelning. Enligt polisen inträffade olyckan i samband med dykarutbildning ..»

Forskare lanserar sajt med 1,8 miljoner namngivna arter

2007-05-11
Forskare lanserar sajt med 1,8 miljoner namngivna arter
Projektet heter "Encyclopedia of Life" och ska vara ett virituellt bibliotek med information och data tillgänglig för forskare, lärare eller andra intresserade. Läs ..»

Misstänkt tjuv gripen med dykprylar

2007-05-11
Misstänkt tjuv gripen med dykprylar
Utöver en cykel bar mannen också på en dator och en väska med dykutrustning. Att mannen var på väg ut för att dyka verkar inte poliserna ha trott på. ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »