Namn: Lösen:

Sportdykare fann gifttunna

Publicerad den 9 september 2010  (Läst 2 803 gånger.)

Foto: Kustbevakningen
Foto: Kustbevakningen

Tunnan låg på cirka tre meters djup i havet utanför Ramsvik i Bohuslän. Den var märkt med symboler för ett oxiderande (lättantändligt, brandpåskyndande) och giftigt ämne.

Kustbevakningen märkte ut platsen på söndagen och undersökte den med dykare dagen därpå. Vid denna undersökning kunde man konstatera att tunnan förmodligen innehöll ämnet natriumnitrit. Eftersom ämnet, som är ett pulver, är farligt för både människor och miljö beslutades att tunnan skulle bärgas och förstöras i land.

Bärgningen genomfördes under tisdagen av Kustbevakningens dykare ombord på miljöskydds­fartyget KBV 051. Ingenting ur tunnans innehåll har kommit ut i havet.

Eftersom det finns misstankar om att tunnan avsiktligen dumpats i havet kommer en anmälan om otillåten dumpning eller brott mot miljöbalken att upprättas.

Källa:
http://www.kustbevakningen.se/kbvtemplates/PressReleasePage.aspx?id=1949Taggar:  Miljö Kustbevakningen
Micke Tilja
Micke Tilja

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

ScubaDo Lite, ny dykplanerings App. till iPhone

2010-09-08
ScubaDo Lite, ny dykplanerings App. till iPhone
Den här versionen är mycket begränsad, inte mer än PADIs vanliga RDP, men nästa version ska ha full planerare för fler dyk samt loggbok. Appen kostar ..»

Genförändrad lax i USA

2010-09-08
Genförändrad lax i USA
Företaget Aqua Bounty har tagit fram en genmodifierad fisk kallad AquAdvantage® Salmon (förkortas AAS) avsedd för fiskodlingar som skall bli säljfärdig ..»

Blåmusslor blir rostskydd

2010-09-08
Blåmusslor blir rostskydd
När blåmusslan (Mytilus edulis) fäster sig på sitt underlag, så använder det ett speciellt protein för att skapa ett mycket hårt klister. Man kallar proteinet ..»

Nyupptäckt vrak vid Grundsund

2010-09-03
Nyupptäckt vrak vid Grundsund
En besiktning gjordes av museets marinarkeologer i augusti månad. Besiktningen visar att det är lämningen efter ett klinkbyggt fartyg med tränaglade bord. Knappt ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »