Namn: Lösen:

SSDF och Konsumentverket enas om säkrare dykning

Publicerad den 16 februari 2010  (Läst 2 282 gånger.)


Varje år inträffar cirka fyra dödsfall inom fritidsdykningen i Sverige och under de senaste sju åren har det årligen inträffat att en elev omkommit i samband med dykutbildning. För att göra sporten säkrare har Konsumentverket under en treårsperiod arbetat med ett projekt som syftar till att förbättra säkerheten vid fritidsdykning. Bland annat genom bättre rutiner hos de som erbjuder dyktjänster och dykutbildningar.

Arbetet har skett i nära samarbete med branschen och har nu även resulterat i en branschöverenskommelse – den första på området.

Branschöverenskommelsen innebär en tolkning av produktsäkerhetslagens krav på säkra tjänster och ett förtydligande av de standarder inom fritidsdykning som anger säkerhetskrav i samband med utövande och tillhandahållande av dyktjänster.

– Det är glädjande att Svenska sportdykarförbundet, SSDF, och Konsumentverket nu träffat en överenskommelse som höjer säkerheten inom fritidsdykningen, särskild mot bakgrund av de senaste årens tragiska dödsolyckor. SSDF har visat stor samarbetsvilja, trots att deras klubbar varit relativt förskonade från olyckor, säger Gunnar Larsson, Konsumentverkets generaldirektör.

Övriga dykorganisationer som är verksamma inom området fritidsdykning i Sverige och erbjuder dyktjänster till konsumenter kommer att bjudas in att ansluta sig till branschöverenskommelsen.
Branschöverenskommelsen täcker följande delar:

Information till kunden i samband med dykutbildning och dykutfärder
Säkerhet vid dykutbildning
Egenkontroll hos den som levererar dyktjänster.
Svenska sportdykarförbundet åtar sig att informera sina anslutna klubbar om överenskommelsen och vad den betyder. 

Kontaktpersoner
Konsumentverket: Maria Lindstedt 054-19 40 74
Svenska sportdykarförbundet: Håkan Karlsson 070-320 28 45

Läs mer och se relaterade dokument på Konsumetverkets sida:
http://www.reklam.konsumentverket.se/sv/Nyheter/Pressmeddelanden/Pressmeddelanden-2010/Stor-framgang-for-dyksakerheten/Relaterade artiklar
Samövning för dyksäkerheten
Konsumentverket varnar för "Aquatec Innovator"
Konsumentverket stoppar farlig dykluft
Dykeribranschens säkerhet granskas
Dykutbildning, dykutfärder och Produktsäkerhetslagen

Taggar: SSDF Konsumentverket Dyksäkerhet
Av: Micke Tilja
Tipsa en vän
Translate    
« Tillbaka         


Tidigare nyheter

Vågenergipark utanför Smögen nära

2010-02-15
Vågenergipark utanför Smögen nära
Samarbetsprojektet mellan Fortum och Seabased på att bygga en vågenergianläggning nordväst om Smögen bestående av 420 bojar som totalt skall producera ..»

Sista hindret för Nord Stream avklarat

2010-02-15
Sista hindret för Nord Stream avklarat
I fredags (12/2) gav Regionförvaltningsverket i södra Finland (fd Västra Finlands miljötillståndsmyndighet) genom ett vattentillstånd klarttecken till ..»
2010-02-13
Fartyg sjönk bakom Sjömagasinet Göteborg
Larmet om att en 20 meter lång pråm som ligger förtöjd vid bryggorna bakom Sjömagasinet vid Klippan i Göteborg håller på att sjunka kom vid niotiden på ..»

Dykare jagade google med ljuster

2010-02-09
Dykare jagade google med ljuster
Bilderna som nu sprids över sociala media kommer från Bergen i Norge och visar två dykare som bland annat jagar googles bil med ett ljuster. Vill du ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »