Namn: Lösen:

Ålänsk polis stoppar dokumentärfilm om ubåten S2

Publicerad den 12 oktober 2011  (Läst 3 969 gånger.)


Då finska tv-bolaget Yles vetenskapsprogram, Prisma, ville filma marinens dykningar till ubåtsvraket S-2 nära Märkets fyr sa polisen på Åland nej. Nu hävdar man på Yles hemsida att avslaget beror på att redaktören är finskspråkig.

Tv-redaktören Hannamari Luukkonen på Yles finskspråkiga vetenskapsprogram Prisma är, minst sagt, arg på den åländska polisen. Då hon var i kontakt med försvarsmakten för att diskutera ett program om minröjningsdykare föreslog marinens dykansvariga att hon skulle följa med till vraket efter den sovjetiska ubåten S-2 som ligger i närheten av Märkets fyr. Skärgårdshavets marinkommando skulle undersöka ubåtsområdet som är full av explosiva vapen.
Luukkanen tackade ja och bokade ett åländskt filmande dykteam. Marinen lovade fixa alla papper som krävdes men det visade sig snart att det var lättare sagt än gjort – polisen på Åland gav inte tillstånd till filmteamet.
Polisens beslut har lett till ett långt inlägg av Luukkonen på programmets blogg på Yles hemsida där hon bland annat hävdar att avslaget beror på språkrasism och på att hon representerar finsk media och inte åländsk.
Kommissarie Nina Rasmus avfärdar omedelbart Luukkonens påstående om att det skulle ha någon betydelse varifrån den som söker ett tillstånd kommer.
- Det hade självfallet blivit ett nej till åländska media också. Samma regler gäller för alla, säger Rasmus bestämt.

Källa:
http://www.nyan.ax/nyheter/?news_id=66198Relaterade artiklar
Förundersökning om dykbrott på S2
Polis och gränsbevakning försökte stoppa plakettfästning
Ubåten S2 hittad

Taggar:  Ubåt S-2 Juridik Åland
Micke Tilja
Micke Tilja

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

Vrakfynd auktioneras ut på Bukowskis

2011-10-11
Vrakfynd auktioneras ut på Bukowskis
Eftersom föremålen ska vara tagna dels innan fornminneskyddet för vrak trädde i kraft, och dels från nyare vrak är detta fullt lagligt. Bland föremålen ..»

Malmö Sportdykarklubb inviger ny klubblokal

2011-10-10
Malmö Sportdykarklubb inviger ny klubblokal
Malmö sportdykarklubb arrangerar den årliga MSDK-dagen med presentation av klubbens olika sektioner, föredrag om undervattensvärlden samt Loppis, Cafe ..»

Tech-Diving 2012 – årets händelse i dykvärlden! 

2011-10-09
Tech-Diving 2012 – årets händelse i dykvärlden! 
Föreläsarna är de bästa av de bästa: Dr David Doolette, grottdykare och forskare på U.S. Navy Experimental Diving Unit ansvarig för utveckling och test ..»

Vrakfotoseminarium Sthlm 19/11

2011-10-07
Vrakfotoseminarium Sthlm 19/11
Efter förra årets uppskattade Vrakfotoseminarium så arrangerar P2-Svenskt Vrakskydd och MARIS ett nytt seminarium den 19:e november på Södertörns Högskola ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »