Namn: Lösen:

Stora Barriärrevet hotas av oljefyndighet

Publicerad den 11 augusti 2008  (Läst 5 700 gånger.)

Stora Barriärrevet
Stora Barriärrevet

Oljeskifferbrytningen kommer om den tillåts att konsumera enorma mängder vatten och orsaka läckage av gifter till vattnet och luften. Det skulle allvarligt skada revet, enligt Greenpeace och forskaren Charlie Veron, tidigare chefsforskare vid Australiens institut för marin vetenskap.

– Vid mitten av seklet kommer Stora Barriärrevets koraller att ha ersatts av bakteriesörja och artrikedomen som vi ser nu kommer att vara borta för alltid. Vi får aldrig tillåta att detta händer, säger han i ett pressmeddelande från miljöorganisationen.

Stora Barriärrevet inbringar mer pengar än landets hela kolindustri. Korallerna är redan hårt stressade och blekta av klimatförändringar och Greenpeace och Veron kräver nu att regeringen sparkar igång den energirevolution som landet behöver.

Företaget som vill bryta oljeskiffret heter Queensland Energy Resources Ltd (QERL).

Källa:
http://miljoaktuellt.idg.se/2.1845/1.173211

kampanj för att stoppa gruvan:
http://www.saveourforeshore.com/petition-oilshale.shtmlRelaterade artiklar
Stora barriärrevet håller på att dö ut
Oljeläcka vid barriärrevet

Taggar:  Miljö Marinbiologi Koraller Australien
Micke Tilja
Micke Tilja

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

Andrea Doria fortsätter kräva offer

2008-08-11
Andrea Doria fortsätter kräva offer
1956 sjönk Andea Doria utanför USA's östkust efter att kolliderat med det svenskregistrerade fartyget Stockholm. Sedan dess har dykare frekvent besökt ..»

Mördarmanet sprider skräck

2008-08-07
Mördarmanet sprider skräck
Den amerikanska kammaneten sprider skräck i världens vatten. Maneten är ökänd för att äta det mesta som kommer i dess väg och orsakar stor skada i vattenmiljön. ..»
2008-08-07
Arkeologidagen 31/8
Den 31/8 är det Arkeologidagen i Sverige och det uppmärksammar Sjöhistoriska museet med att anordna marinarkeologiska visningar under hela helgen. Museet ..»

Konst under vattenytan

2008-08-07
Konst under vattenytan
KULLABERG. Tio till femton tavlor ska ställas ut vid Ellens café i Ransvik på Kullaberg, både under vattnet och på klipporna. Målningarna kommer att vara ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »