Namn: Lösen:

Storbrottens skeppsklocka till sjöfartsmuseet

Publicerad den 12 augusti 2008  (Läst 3 702 gånger.)

Foto: Micke Tilja
Foto: Micke Tilja

Under fredagen överlämnades den skeppsklocka som bärgats från fyrskeppet L/S Storbrotten till Ålands sjöfartsmuseum. Förutom dykarna var även Finlands fyrsällskap, som tog initiativ till bärgningen, och Sjöfartsverket, som äger vraket, närvarade.

Klockan, som i själva verket kan ha fungerat som en signalklocka vid dimma, bärgades förra sommaren av Ingvald Eckerman, Richard Johansson, Patrik Palm, Björn Rosenlöf och Mårten Zetterström med tillstånd från Sjöfartsverket.

Unikt fartyg
Skeppet, som togs i bruk 1908, fungerande som en flytande fyr vid Storbrotten. Det sänktes av en mina 1922 i en olycka som kostade sex människoliv. Fyrskeppet är unikt i och med att det sannolikt är det enda i sitt slag som verkat på åländskt vatten.

Hanna Hagmark-Cooper, museets chef, var mycket tacksam över att dykarna valt att donera klockan till just sjöfartsmuseet. Någon hedersplats får den dock inte än, trots att den anses vara mycket värdefull.

-Den kommer att förvaras i lageret tills vi bygger ut. Så den kommer att vara en pantfånge, skämtar Hanna Hagmark-Cooper.

Källa:
http://www.alandstidningen.ax/article.con?id=11583&iPage=1

Diskutera:
https://www.dykarna.nu/forum/storbrottens-skeppsklocka-till-museum-273081/Relaterade artiklar
Klockrent fynd på Åland

Micke Tilja
Micke Tilja

Kontakta


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Tidigare nyheter

Stora Barriärrevet hotas av oljefyndighet

2008-08-11
Stora Barriärrevet hotas av oljefyndighet
Oljeskifferbrytningen kommer om den tillåts att konsumera enorma mängder vatten och orsaka läckage av gifter till vattnet och luften. Det skulle allvarligt ..»

Andrea Doria fortsätter kräva offer

2008-08-11
Andrea Doria fortsätter kräva offer
1956 sjönk Andea Doria utanför USA's östkust efter att kolliderat med det svenskregistrerade fartyget Stockholm. Sedan dess har dykare frekvent besökt ..»

Mördarmanet sprider skräck

2008-08-07
Mördarmanet sprider skräck
Den amerikanska kammaneten sprider skräck i världens vatten. Maneten är ökänd för att äta det mesta som kommer i dess väg och orsakar stor skada i vattenmiljön. ..»
2008-08-07
Arkeologidagen 31/8
Den 31/8 är det Arkeologidagen i Sverige och det uppmärksammar Sjöhistoriska museet med att anordna marinarkeologiska visningar under hela helgen. Museet ..»

Fler nyheter »    Tipsa oss »